Objavljeno 04.03.

PREDSTAVLJAMO VAM SHAPEWORKS


Enostavno kot 1-2-3

 

1. Spoznajte svoje telo

Prvi korak napram uspehu s ShapeWorks-om je analiza telesa. Enostavno se vsedite in sprostite, a vaš ShapeWorks svetovalec bo določil kateri osebni plan obrokov z individualno prilagojenim vnosom proteinov potrebujete za učinkovit nadzor telesne teže.

 

Beljakovine in individualne potrebe - vaša navodila za ShapeWorks

Če vnašate zadostno količino beljakovin v vaše telo, boste lahko nadzirali napade lakote. Lahko povečate svojo mišično maso, ki pospešuje vaš metabolizem in trošili boste več kalorij!

 

Je tako enostavno!

Vaš ShapeWorks svetovalec bo vse izračunal in vam ponudil rešitev, ki ste jo iskali.

 

2. Uživajte v svojem idealnem obroku

 

Zajtrk

Začnite dan z okusnim in hranljivim shake napitkom v enem od štirih čudovitih okusov.

 

Medobrok

Posezite po sočnem jabolku.

 

Kosilo

Pripravite si še en okusen, kremast shake napitek - zelo enostavno in praktično za ljudi, ki so nenehno v gibanju.

 

Medobrok

Uživajte v medobroku hrustljavih palčk zelene in korenja.

 

Večerja

Uživajte v svojem večernem obroku tako, da se odločite za jed bogato s proteini, kot je perutnina, riba ali tofu, in napolnite svoj krožnik s pisano zelenjavo.

 

3. Doživite optimalni uspeh

 

Čisto normalno je, da se kdaj borimo z napadom lakote in z željo po hrani, tudi ko ste na programu za nadzor telesne teže, ki je idealno prilagojen potrebam vašega telesa.

 

Zato smo naredili za vas cel spekter beljakovinskih medobrokov - proizvodov, ki vam bodo pomagali pri specifičnih izzivih prehrane.

 

 

ZNIŽEVANJE TELESNE TEŽE

Kaj morate vedeti o ShapeWorks™ programih?

 

 

Herbalife je kombiniral proizvode s celično prehrano in moč beljakovin, da bi ustvaril osebno prilagojen ShapeWorks™ program, ki zagotavlja zdrave rezultate hujšanja.

 

Vsak ShapeWorks™ program vsebuje proizvode celične prehrane in moč beljakovin, ki vam pomagajo kontrolirati lakoto, in da se odlično počutite, ne glede na to ali ste na programu za hujšanje, vzdrževanje oz. oblikovanje telesne teže ali na pridobivanju mišične mase. Vrnite se v svojo idealno formo in ostanite v idealni formi do konca svojega življenja!


Hujšanje s ShapeWorks™ programi je enostavno kot 3-2-1...

 

            3 krat dnevno

Vzemite stisnjenke 3 krat dnevno, da izboljšate svoje zdravje in daste svojemu telesu koristi celičnega prehranjevanja.

 
 

 

            2 Shake – Osebno prilagojen

Uživajte v dveh popolnih nadomestnih obrokih dnevno, z osebno prilagojenim vnosom beljakovin glede na potrebe vašega telesa, in v proteinskih prigrizkih, da vzdržujete metabolizem in zajezite lakoto. Ni potrebe po štetju kalorij. Shake je enostaven za pripravo, okusen in hranljiv.

 

           

            1 uravnotežen obrok

Jejte zdrav uravnotežen obrok, vključno z veliko barvitega sadja in zelenjave.

 

Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

 

 

objavil-a wellness @ 10:02:16 - Št. komentarjev: 0

Objavljeno 03.03.

PIJTE VELIKO VODE

 

Vnos velike količine vode v organizem je pomembno za vzdrževanje pravilne telesne teže in prehrane bogate s hranljivimi snovmi. Voda ima odločilno vlogo omogočanja vašemu organizmu predelavo hranljivih snovi, vzdrževanju normalne cirkulacije in pravilnega ravnotežja tekočin.

 
Nadoknadite tisto kar izgubite.

Na vsakih 30 minut vadbe popijte dva kozarca vode, da nadoknadite izgubljeno tekočino. Če med vadbo postanete žejni, uporabite bidon z vodo, da boste ohranili hidracijo.

Zaradi kalorične vrednosti brezalkoholnih napitkov in sadnih sokov, le ti niso dobra rešitev za nadomestilo izgubljene tekočine, če poškušate izgubiti ali obdržati telesno težo. Če vam okus navadne vode ni všeč, lahko dodate malenkost sadnega soka ali pa rezino limone ali limete.

Koliko vode je dovolj?

Običajna smernica je, da je potrebno popiti šest do osem kozarcev vode po 250ml dnevno. Če vadite, boste verjetno popili več, da bi nadoknadili izgubljeno vodo z znojenjem.


Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

objavil-a wellness @ 01:45:37 - Št. komentarjev: 0

REDNA TELESNA AKTIVNOST


Fizična aktivnost se lahko deli na dve vrsti:

 • aerobna in
 • anerobna.

 

Aerobna vadba vsebuje velike gibe mišic v sklopu podaljšanega časovnega obdobja in vsebuje aktivnosti kot so:

 • tek
 • hitra hoja
 • aerobna vadba v dvorani

 

Ko vključite aerobne aktivnosti v svoje redne vadbe, se dobrobit vašega srca in kardiovaskularnega sistema izboljša. Prav tako pa se vam lahko popravi tudi razpoloženje, ker se z aktivnostjo rešujete stresa in napetosti.

 

Anaerobne aktivnosti razvijajo novo mišično tkivo in vsebujejo aktivnosti kot so:

 • dvigovanje uteži
 • vaje vzdržljivosti.

 

Z samo 20 minutnimi anaerobnimi vajami dnevno lahko dosežete neverjetne spremembe v obliki in kondiciji vašega telesa. Mišična masa pomaga v zaščiti kostne mase, kar je pomembno za ženske. 

 

Primeri zmernih količin fizične aktivnosti ki jo lahko vklopite v vaš vsakdanjik:

 

OBIČAJNA DNEVNA OPRAVILA

ŠPORTNE AKTIVNOSTI

Pranje in poliranje avtomobila 45-60min

Igranje odbojke 45-60min

Pranje oken in tal 45-60min

Igranje nogometa 45min

Delo v vrtu 30-45min

Hoja 2800metrov 35min

Grabljenje listja 30min

Kolesarjenje 8km 30min

Hoja 3200metrov 30min

Hitri ples 30min

Čiščenje snega 15min

Plavanje 20min

Hoja po stopnicah 15min

Tek 2400metrov 15min


 

 

SEZNAM KALORIČNIH VREDNOSTI NEKATERIH AKTIVNOSTI NA URO

 

Spanje                              0

Ležanje                           20

Sedenje                      20-50

Stanje                         50-80

Delo v pisarni             90-100

Fizično delo               50-250

Sprehod                    150-250

Hitra hoja                        350

Jogging                           500

Tenis                              400

Kolesarjenje                    200

Hitro kolesarjenje             450

Ples                                350

 

MOČ MIŠIC

 
Vadba razvija mišično maso, ker pa se vaša mišična masa povečuje, porabite več kalorij tudi ko ne vadite.

 • vsakih 500 gramov nemastne telesne mase porabi cca 14 kalorij dnevno
 • vsakih 500 gramov mastnega tkiva porabi samo okoli 2 kalorije dnevno

 
Hitrost in inteziteta s katero vaš organizem porabi kalorije ko miruje(ne vadi), se imenuje metabolizem mirovanja ali enostavno metabolizem. Povečanje metabolizma z aktivnostjo olajša proces vzdrževanja in kontroliranja telesne teže.

 

Razvijanje nemastne telesne mase skozi vadbo lahko olajša preoblikovanje vašega telesa po vaših željah.Vsakodnevno uživanje proteinov z malo vrednostjo maščob lahko lažje razvije mišično maso. Če ni ustreznega vnosa odgovarjajočega proteina, bo vaš organizem kradel proteine od vaših mišič in organov. Če jeste proteine po vadbi pomagate svojim mišicam pri regeneraciji zaradi napora.

 
REDNA VADBA

 
ZAČETEK PROGRAMA VADBE

Preden začnete z programom vadbe se posvetujte s svojim zdravnikom. Ko dobite njegovo dovoljenje, začnite počasi in postopoma povečevati trajanje in intenziteto vadbe. Prekomerna vadba, predvsem v začetni fazi, lahko povzroči preobremenitev in poškodbe.

 
Ko nimate časa:

 • če vam vsakodnevna vadba ni praktična, si postavite za cilj štirikrat tedensko po 30 minut.
 • lahko štejete minute aktivnosti, ki so že del vašega vsakdana, naprimer delo v vrtu, in tako poskusite zbrati ciljnih 30 minut
 • poskusite parkirati nekoliko dlje kot ponavadi in prehodite razdaljo nekoliko hitreje
 • namesto dvigala uporabite stopnice

 
Poiščite vaje, ki najbolj odgovarjajo vašemu načinu življenja, pa naj bo to v telovadnici, stezi za tek ali igrišču. Če nameravate vaditi zunaj, poskrbite za zaščito kože, ki je izpostavljena soncu.

 
Ne glede na to kaj boste izbrali-uživajte.

 
V nedavno opravljeni anketi so ugotovili, da so ženske ki so prehodile 1600 metrov v 20 minutah porabile enako ali več kalorij od tistih, ki so pretekle 1600 metrov v 20 minutah.

 
Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

 

 

objavil-a wellness @ 00:53:02 - Št. komentarjev: 0

URAVNOTEŽITE SVOJO TELESNO TEŽO

Uravnoteženost je ključna tako za dobro prehrano kot za kontrolo telesne teže. Uravnotežena prehrana pomeni raznolikost prehrane, ki vsebuje veliko različnih hranljivih snovi.

 
Da bi obdržali optimalno telesno težo, morate v svoj organizem vnašati samo toliko kalorij, kolikor jih vsak dan potrošite. Da bi kontrolirali (zmanjšali) težo, morate zmanjšati vnos kalorij ali z vadbo porabiti višek kalorij. Da bi pridobili na telesni teži, morate v svoj organizem vnesti več kalorij kot jih vsak dan potrošite.

 
Ne glede na to ali želite izgubiti telesno težo, pridobiti telesno težo ali uravnati svojo telesno težo, je zelo koristno, da si postavite svoj cilj in ga zapišete. Pri tem je pomembno, da je postavljen cilj realen in da se ga lahko doseže na varen, zdrav način.

 
Za vsako osebo obstaja optimalna osebna telesna teža in oblika telesa, ki temelji na njihovem odnosu mišičnega in mastnega tkiva.

 

Indeks telesne mase - ITM (Body Mass Indeks - BMI)

 
ITM je eden od mogočih načinov, s katerim lahko ugotovite ali je vaša telesna teža optimalna ali ne. ITM se smatra koristnim pokazateljem telesne teže. ITM večji od 25 se smatra za prekomerno telesno težo, ITM večji od 30 pa se smatra za prekomerno debelost.

 
ITM se izračuna po določeni formuli. Lahko nam da koristne informacije, ki jih lahko koristite za vzdrževanje ali doseganje optimalne telesne teže.

 

Zelo pomembno je poznati tudi % podkožnega maščevja, saj le na ta način lahko dejansko vidimo, kakšno je naše resnično zdravstveno stanje.

 

Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.


objavil-a wellness @ 00:34:56 - Št. komentarjev: 0

ZAVAROVANJE ZA VAŠO PREHRANO

Z ozirom na današnjo naglico ni vedno mogoče zagotoviti, da bomo v hrani dobili potrebne količine vseh hranljivih stvari, ki jih potrebujemo. Dodatki k prehrani lahko pomagajo, da smo sigurni, da v vsakodnevni prehrani dobivamo esencijalne vitamine in minerale in ostale življenjsko pomembne nutrijente.

 

Dodatki k prehrani

Vsakodnevna uporaba multivitaminskih dodatkov je odličen način, da zagotovite dobivanje minimalnih količin različnih nutrijentov. To je prav tako odlična osnova za sestavljanje osebno prilagojenega sistema dodatkov k prehrani, s katerimi boste optimizirali količine nutrijentov in dosegli maksimalne koristi.

 
Mnogi ljudje v svoji prehrani ne dobivajo minimalno priporočljivo dnevno količino (RDA- Recommended Daily Allowance) hranljivih stvari. RDA temelji na minimalnih količinah nutrijentov, ki so potrebne, da bi se izognili njihovemu primanjkljaju v organizmu. Osebe, ki so na dieti, pogosto ne konzumirajo zadovoljujoče količine nutrijentov.
 

Z jemanjem dodatkov k prehrani lahko zagotovite dobivanje priporočljive količine vitaminov in mineralov. Da bi optimizirali svojo prehrano, izberite dodatke k prehrani narejene iz kvalitetnih sestavin, ki odgovarjajo vašim osebnim potrebam.

 
Optimalni nutrijenti za zdravo telo

Obstaja veliko vitaminov, mineralov in drugih vrst hranilnih snovi, ki so v osnovi pomembni  v pravilni prehrani. V spodaj navedeni tabeli se nahajajo osnovni vitamini in minerali z delovanjem, ki ga imajo na organizem in živili, ki jih vsebujejo v večjih količinah. Pazljivo jih preberite, ker vam lahko pomagajo v individualnem določanju morebitnih povečanih potreb po nekaterih elementih, spremembi vašega prehrambenega režima ter da bi vedeli, katere hranilne snovi so v zadostni količini prisotne v vaši prehrani.

 

VITAMINI / MINERALI

OSNOVNE FUNKCIJE

NARAVNI VIRI

Vitamin A / betakaroten

izboljša vid, rast, zdravje kože in povečuje delovanje imunskega sistema

Špinača, zelena zelenjava, korenje, melone, lubenice, brokoli, marelice, obogateno mleko in žitarice

Vitamin D

Sodeluje v izgradnji kosti in varuje njihovo zdravje

Mleko, polnozrnata žita, losos, sardine

Vitamin E

Ščiti celične membrane, antioksidant

Rastlinska olja, sadje z lupino, semena, polnozrnata žita

Vitamin K

Sodeluje v koagulaciji (strjevanju) krvi

zelena zelenjava, mleko, jetra

Vitamin B1 (tiamin)

Pomemben pri tvorbi energije iz ogljikovih hidratov, izboljšuje delovanje živčnega sistema

Integralne žitarice, suhe stročnice, meso

Vitamin B2 (riboflavin)

Potreben za pretvorbo proteinov, maščob in ogljikovih hidratov v energijo

Mleko, gobe, špinača, jetra, integralne žitarice

Vitamin B3 (niacin)

Neobhoden za proizvodnjo energije, pomaga vzdrževati zdrav živčni in prebavni sistem

gobe, ribe, puran, govedina, jetra, arašidi, integralne žitarice

Vitamin B6

Koristi pri vzdrževanju zdravja kože in živčevja, pomemben pri presnovi proteinov

Meso, ribe, špinača, brokoli, banane, sončnična semena

Folna kislina

Posebno pomemben dodatek za nosečnice, esencialen za rast in obnovo celic, še posebej rdečih krvničk (eritrocitov)

Zelena zelenjava, pomarančni sok, jetra, puran

Vitamin B12

Nepogrešljiv za proizvodnjo eritrocitov

Hrana živalskega izvora, žitarice in druga obogatena živila

Vitamin C

Pomaga pri zaščiti vezivnih tkiv in kože ter povečuje naravni obrambni  sistem

Agrumi, jagode, zelena zelenjava, paprike, paradižnik

Kalij

Dobrobit živčnega sistema

Špinača, buče, banane, pomaranče, paradižnik, melone, fižol, mleko, integralne žitarice

Selen

Antioksidant

Meso, jajca, ribe, int. žitarice

Kalcij

Dobrobit živčnega sistema, kosti in zob

Mleko, jogurt, rikota, tofu, vrtnine z lupino in nekatera obogatena živila (pomarančni sok)

Baker

Nepogrešljiv za tvorbo melanina in presnovo železa

Jetra, fižol, sadje z lupino, integralne žitarice

Železo

Neobhoden za transport kisika preko hemoglobina v eritrocitih

Meso, morski sadeži, integralne žitarice, brokoli, grah

Magnezij

Nepogrešljiv za funkcijo živčevja i mišic, posebno srčne, za zdrav reproduktivni sistem, imunski sistem ter močnejše kosti

Zelena zelenjava, sadje z lupino, čokolada, fižol

Cink

Pomoč pri delovanju reproduktivnega in imunskega sistema, koristen pri regeneraciji tkiv

Morski sadeži, meso, zelenjava, integralne žitarice

 

 Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

objavil-a wellness @ 00:25:00 - Št. komentarjev: 0

URAVNOTEŽITE SVOJO PREHRANO

 

Nevarnosti slabe prehrane

 

S slabo prehrano so povezane mnoge nevarnosti za zdravje, med njimi tudi:

* oslabljeni imunski sistem, zaradi katere bolj pogosto podležete raznoraznim infekcijam

* osteoporoza in slabe kosti

* oslabljene mišice in slab izgled kože, kar dovede do prezgodnjega staranja

 

Ne glede na vašo telesno težo, vaše prihodke ali vaše splošno zdravstveno stanje, če je kvaliteta živil s katerimi se hranite slaba, verjetno ne dobivate dovolj hranljivih snovi. No, uravnotežena prehrana bogata s hranljivimi snovmi vam pomaga, da se počutite bolje in izgledate bolje od znotraj in od zunaj.

 

Dobra hrana = Preventiva

 

Napredek v nutricionistični znanosti nam je omogočil vpogled v to, kar spada v pravilno prehrano:

1. Dobivanje beljakovin iz soje, pustega mesa in rib je pomembno zaradi kontroliranja vašega apetita in zaradi hranjenja in zaščite vaših mišic.

2. Pisano sadje in zelenjava so izvod edinstvenih rastlinskih hranljivih stvari in antioksidantov, ki ščitijo delovanje najpomembnejših organov v vašem telesu.

3. Vlaknine iz sadja, zelenjave in nekaterih polnozrnatih izdelkov so pomembna zaradi vzdrževanja uravnotežene funkcije črevesja in izločanja toksičnih stvari iz vašega telesa.

4. Dobre maščobe iz ribjega olja globokomorskih oceanskih rib lahko pomagajo vašemu organizmu v borbi proti vnetjem. To koristi vaši koži in lahko pomaga v vzdrževanju dobrega stanja vašega srca.

 

Moč Beljakovin - Proteinov

 

Beljakovine pomagajo pri razvoju in vzdrževanju močnih mišic. Če pri vsakem obroku zaužijete beljakovine, to lahko pomaga pri kontroliranju lakote. Najboljša hrana bogata z beljakovinami je hrana, ki vsebuje malo maščob, kot naprimer beljakovinski shake napitek za zajtrk, piščanjčja ali puranja prsa, beljak, ribe, školjke, raki, luskarji, zelo pustega rdečega mesa in mlečnih proizvodov z malo ali brez maščob. Omejite konzumiranje hrane, ki vsebuje beljakovine in veliko maščob, kot so sir,, večina rdečega mesa, klobasice in polnomastnih mlečnih proizvodov.

 

 • Beljakovine pomagajo pri prevenciji trganja mišic in lomljenja kosti.
 •  Beljakovine pomagajo pri uravnavanju apetita in so neobhodni za energijo.

 

Odlične žitarice

 

Za optimalno dobrostanje bi morali vsakodnevno vnesti v svoj organizem 25 gramov vlaknin in to iz kombiniranega izvora (polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava). Integralne žitarice so sestavljene od zunanje ovojnice od vlaknin, notranjega dela bogatega z škrobom in kal v središču, ki je bogata z beljakovinami. Vzemite si čas, preglejte deklaracije in izberite hrano bogato s polnozrnatimi žiti kadar koli je to mogoče.

 

Poskušajte konzumirati vsaj 3 porcije polnozrnatih proizvodov dnevno, kot naprimer kruh in testenine iz 100% polnozrnatih žitaric, rjavi riž in žitne zrna ali grobo mlete pšenice. Ti izdelki vsebujejo več vitaminov, mineralov in vlaknin kot proizvodi iz predelane bele moke.

 

 • Vlaknine omogočajo nemoten pretok hrane skozi črevesje in upočasnjujejo praznjenje želodčnega sistema.

 

 • Z dovoljnim vnosom vlaknin pomagate vzdrževati dobrostanje kardiovaskularnega sistema.

 

Mlečni proizvodi

 

Mlečne beljakovine so visoko kvalitetne beljakovine, ki lahko pomagajo pri uravnoteževanju vaše prehrane za doseganje optimalnega dobrostanja. Če ste preobčutljivi na mlečni sladkor (laktozo), lahko najdete mlečne izdelke z zmanjšano vsebnostjo laktoze. Prav tako lahko mlečne izdelke zamenjate z izdelki od soje, ne da bi pri tem izgubili ključne nutrijente. Poiščite mlečne izdelke z niskim % maščob ali brez maščob in izogibajte se polnomastnih mlečnih proizvodov.

 

 • Kalcij je potreben za rast in krčenje mišic, ter za preprečevanje krčev v mišicah.

 

 • Pomanjkanje vitamina D se povezuje s povečanim rizikom večih obolenj, ki so običajni za staranje.

 

Dobre in slabe maščobe

 

Dobre maščobe, ki se nahajajo v koščičastih plodovih, avokadu in oljčno olje, spadajo med najbolj zdrave maščobe, ki jih lahko konzumirate.

 

Morska riba prav tako vsebuje dobre maščobe, ki lahko pomagajo pri vzdrževanju dobrostanja vašega srca, če jo uživate od 3 do 5 krat na teden v okviru uravnotežene prehrane.

 

Potrebno je omejiti vnos maščob kot so olje, maslo, margarina, majoneze in hrane bogate z maščobami kot so prelivi za solate, omake in sokovi od pečenk. Nekaj koščičastih plodov ali nekaj rezin avokada lahko odlično obogati okus zelenjave ali solate, a vsebuje manj maščob od gostih omak ali prelivov.

 

 • Dobre maščobe so potrebne za normalen razvoj in funkcioniranje možganov.

 

 • Pomanjaknje esencialnih maščobnih kislin lahko privede do zmanjšanja sposobnosti učenja in uporabe informacij.

 

Prednosti rastlinske prehrane

 

Zelenjava in sadje se lahko razvrstita v različne skupine barv:

Oranžno/rumena, rdeče/vijolčna, rdeča, rumeno/zelena, zelena, belo/zelena. Te barve izvirajo iz edinstvenih hranljivih snovi v rastlinah, ki jih imenujemo fitonutrijenti. Oni delujejo na vaš organizem in ponekod jih organizem shranjuje. Za optimalno dobrostanje bi morali vsak dan pojesti nekaj iz vsake barvne skupine.

 

Priporoča se najmanj 5 porcij dnevno (porcija je lahko šalica sveže zelenjave, pol šalice kuhane zelenjave ali pol šalice sadja).

 

Da bi enostavneje izpolnili zahtevo po 5 porcijah dnevno, vključite v prehrano praktično zamrznjenosadje in zelenjavo, paradižnikove omake, sokove ali juhe in solate od predhodno oprane zelenjave.


Oranžno-rumena

 

Pomaranča, hruška, papaja, nektarina

Oranžna

 

Korenje, mango, marelica, buča, beli krompir

Rdeče-vijolična

 

Rdeče grozdje, sveže ali suhe slive, brusnice, malina, borovnica, ribez, jagode

Rdeča

 

Paradižnik in izdelki iz paradižnika, rdeči grejpfrut, lubenica

Rumeno-zelena

 

Špinača, avokado, dinja, sladka koruza, grah

Zelena

 

Brokoli, zelje, kitajsko zelje

Belo-zelena

Česen, čebula, drobnjak, por, šparglji

 

Poskusite uravnotežene obroke

Da bi vam prikazali, kako bi lahko izgledal hranljiv, uravnotežen obrok, vam navajamo nekaj predlogov. Videli boste, da se dobra hrana lahko sestoji iz običajnih živil in ni potrebe, da je draga. Potrebno vam je samo znanje in motivacija, da razvijete dobre prehrambene navade.

 
ZAJTRK

 • Omleta od 7 beljakov, salsa, paradižnik in špinača
 • 1 rezina polnozrnatega tosta
 • ½ grejpfruta

Ali

 • Beljakovinski shake napitek, kateremu je dodano sadje

Nasvet: Naj bo svež in z malo maščob

  

KOSILO
 

 • 2 pečena zrezka piščančjih prsi z z začimbami na integralnem pecivu
 • Zelena solata s paradižnikom in korenjem in s prelivom z malo maščob
 • 1 šalica svežega sadja

Nasvet: Zamenjajte bel kruh s polnozrnatim

 

VEČERJA

 

 • 225 g pečene ribe s pečeno papriko, čebulo in patlidžanom
 • Brokoli in cvetača kuhana na pari
 • ½ šalice rjavega riža
 • 1 pečeno jabolko

Nasvet: Ko servirate meso, ribu ali perutnino, namesto ponve uporabite žar

 

Izognite se preveliki količine hrane tako, da boste velikosti porcij odmerili glede na velikost odprte dlani ali stisnjene pesti.

 

Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

objavil-a wellness @ 00:22:09 - Št. komentarjev: 0

KORAKI ZA DOSEGANJE OPTIMALNEGA WELLNESSA:

- Definirajte svoje cilje za wellness

- Vprašajte za brezplačno analizo telesa svojega osebnega wellness svetovalca

- Odredite ključna področja, na katera morate vplivati, da bi dosegli svoje wellness cilje

 - Vprašajte za nasvet svojega osebnega wellness svetovalca

 - Sestavite plan akcije, ki se ga lahko držite

- Izkoristite stalno podporo, ki vam je potrebna, da bi ostali na sledi wellnessa za boljšo prihodnost 

 

KLJUČI ZA OPTIMALNI WELLNESS

 

 

 

1. - Uravnotežite svojo prehrano

 

Konzumirati morate dovolj zdrave hrane - pisano sadje in zelenjava, beljakovin, dobrih ogljikovih hidratov - in toliko dobrih maščob, kolikor je potrebno, da ima hrana okus, ki ga imate radi. Prav tako bi morali razmisliti o jemanju dodatkov k prehrani z vitamini, minerali in vlakninami, da bi svojemu organizmu zadovoljili tiste hranljive snovi, ki jih primanjkuje v hrani, ki jo vsakodnevno jeste in ki so nujno potreni za optimalno delovanje vaših celic.

 

2. - Redna telesna aktivnost

 

Z redno telesno aktivnostjo lahko dosežete, da se počutite odlično in da tako tudi izgledate. Telesna aktivnost koristi vašemu srcu, vas osvobaja stresa in olajšuje doseganje in vzdrževanje dobre telesne teže.

 

3. - Pijte veliko vode

 

Dve tretjini vašega telesa je setsavljeno iz vode. V povprečnem dnevu izgubite najmanj pol litra vode, četudi se ne znojite prekomerno.  Da bi se počutili odlično v svojem telesu, bi morali popiti od 6 do 8 kozarcev vode na dan.

 

 

“VSE KAR JEMO, NAS GRADI IN SPREMINJA.

 

OD TEGA, KAR SMO S HRANO VNESLI V ORGANIZEM,

 

SO ODVISNI NAŠA MOČ,

 

NAŠE ZDRAVJE IN NAŠE ŽIVLJENJE.”
 

 
                       HIPOKRAT

 

 Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.

 

objavil-a wellness @ 00:12:53 - Št. komentarjev: 0

KAJ JE WELLNESS?

"Stanje dobrega fizičnega in mentalnega dobrostanja, predvsem s podporo pravilne prehrane, vadbo in navadami."

- Definicija iz Slovarja ameriške tradicije

 

"To je počutiti se bolje in izgledati bolje."

-Mark Hughes, ustanovitelj Herbalife-a

 

"Wellness je, ko se vsako jutro prebudiš in imaš dovolj časa, energije in svobode živeti življenje, ki si ga želiš."

-Nepoznani autor

 

In kaj za vas pomeni Wellness?

 

 Profesor David Heber

- dr. med,. Medicinska fakulteta, Harvard*

- dr. fiziologije, magister kemije, UCLA*

- profesor na Medicinski fakulteti, UCLA*

- direktor Centra za človeško prehrano, UCLA*

- direktor Centra za raziskovanje zelišč kot dodatkov k prehrani, UCLA*

- direktor Nacionalnega inštituta za tumorje*

- na listi "Najboljši zdravniki v Ameriki"*

 

*Nazivi služijo samo zaradi identifikacije. Te institucije v Kaliforniji načelno ne dajejo javne podpore proizvodom ali uslugam.

 

Dobra prehrana je odločilna za wellness in ona izboljšuje skupno kvaliteto življenja. Na nesrečo, zaradi naglice, ki vlada današnjemu časupogosto ne moremo izbrati optimalne opcije, ki bi lahko preprečile nastanek težav v kasnejših letih. Večina ljudi danes ne dobiva tisto, kar znanost smatra potrebnim za optimalno dobrostanje - kot v pogledu prehrane tako v pogledu telesnih aktivnosti in življenjskih navad.

 

Četudi ne morete spremeniti svojih navad preko noči, lahko postopoma odpravljate vzroke, ki vplivajo na vaše dobrostanje. Lahko se, na primer, odločite odkriti zadovoljstvo, ki vam ga nudi uravnotežena prehrana, redna telesna vadba in pitje zadostne količine vode tekom dneva.

 

Te spletne strani vam bodo pomagale, da se naučite, kakodo doseči. Upam, da boste uživali v odkrivanju korakov, ki jih lahko naredite, da bi dosegli optimalni wellness.

 

ZAKAJ JE SVETU DANES POTREBEN WELLNESS?

"Gledano v celoti, prehrana je vedno volj slaba, hrana je slabše kvalitete, a naše splošno zdravstveno stanje je bolj ugroženo kot kdajkoli prej" pravi dr. David Heber, predsednik Herbalife nutricionistično znanstvenega odbora. "Če temu dodamo še vzroke modernega načina življenja, kot so stres in onesnaženost okolja, se lahko poveča riziko za nastanek mnogih bolezni in debelosti."

 

Pomembni statistični podatki

 

*Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je klasificirala debelost kot kronično bolezen in opozarja, da bi debelost lahko prehitela neke tradicionalne vzroke slabega zdravja kot so podhranjenost in nalezljive bolezni.

 

*Glede na poročilo državne revizije o borbi proti debelosti v Angliji iz leta 2001, štirje najpogostejši zdravstveni problemi povezani z debelostjo so:

 

-visok krvni tlak

-koronarna bolezen srca

-diabetes tipa 2

-neke oblike raka

 

*V najnovejši anketi o zdravju, ki jo je opravilo Ministrstvo za zdravje, se navaja, da je v letu 2003 43% moških in 33% žensk imelo povečano telesno težo. Istega leta je bilo 22% moških in 23% žensk prekomerno debelih, a glede na današnje trende se predvideva, da bo do leta 2010 33% moških in 28% žensk prekomerno debelih.

 

*Rezultati ankete kažejo na to, da bo do leta 2010 zaradi prekomerne debelosti trpelo 19% dečkov in 22% deklic v dobi od 2-15 let.

 

V Zeleni knjigi (dokument, ki vzpodbuja razprave in predlaga nove zakone) Komisije Evropske skupnosti o "Spodbujanju zdrave prehrane in fizične aktivnosti" se nahaja naslednje:

 

- Diabetes tipa 2 je povezan z debelostjo, sedečim načinom življenja in prehrano, bogato z maščobami in nasičenimi maščobnimi kislinami.

 

-Ocenjuje se, da so vzroki prehrane odgovorni za približno 30% vseh karcinomov v industrijaliziranih državah sveta.

 

Kako je prišlo do tega?


Vse večja uporaba industrijske tehnologije in gotove hrane, naša odvisnost od avtomobilskega prevoza zaradi katerega hodimo manj; naš sedeči način življenja in naša naglica in zaposlenost, ki nam pušča malo časa za rekreacijo in za pripravo zdravih obrokov, so nas privedli do splošnega porasta telesne teže prebivalstva.

 

Naš tempirani način življenja nam ne omogoča izbiro zdrave prehrane, ki lahko pomaga v prevenciji  težav v kasnejšem starostnem obdobju. Mnogi od nas danes ne dobivajo tisto, kar strokovnjaki smatrajo za osnovo optimalnega zdravja - v pogledu prehrane, vadbe ali življenjskih navad.

 

DEJSTVA, KI VPLIVAJO NA ZDRAVJE:

-Hrana, ki jo jemo stoje, bogata z maščobami in siromašna s hranljivimi snovmi

-Preveč predelana gotova hrana

-Sedeči način življenja

-Onesnaženost okolja

-Stres

-Zdravila

-Pomanjkanje prehranskih vlaknin iz sadja, zelenjave in integralnih žitaric

-Premalo zdravih izvorov beljakovin, ki jih jemo in ki so potrebni za vzdrževanje zdravih mišic in kosti

-Pomanjkanje pravilnega odmora

 

DOBRE NOVICE!

 

Četudi so te informacije vznemirjajoče, imamo dobre novice. Kakor imate možnosti izbirati, katero hrano boste jedli in koliko boste aktivni, imate tudi moč, da izboljšate svoje sadanje in bodoče dobrostanje. Vse kar potrebujete so prave informacije in želja, da jih spremenite v akcijo!

Zapomnite se, izboljšanje vašega splošnega zdravstvenega stanja in wellnessa je postopen proces. Če boste sledili korakom, ki jih navajamo tukaj in izvedete potrebna prilagajanja, lahko že danes začnete izboljševati svoje splošno stanje in wellness.

 

Za vse zainteresirane nudimo BREZPLAČNO telesno analizo in svetovanje o prehrani. Pišite na nacinzivljenja@gmail.com ali pokličite na 041/869-780.
objavil-a wellness @ 00:08:12 - Št. komentarjev: 2