pomen imen

od nekdej me je zanimu pomen raznih imen. iskala sm razne knige, članke, pa ni blo nč pametnga. pol sm pa na netu našla tole:

Ime in značaj otroka

Sproščenim in prisrčnim posameznikom pristojajo imena z najmanj dvema zlogoma, vokali in mehkimi soglasniki, kot na primer: Olga, Laura, Suzana ...

Odkritosrčnim ljudem so na kožo pisana kratka imena: Anka, Nina, Meri, Tina, Lora, Teri ipd.

Sočutje je zaznamovano z dvo ali trizložnimi imeni, kot so Inga, Nina, Ondina, Nena, mehko zveneča italijanska imena: Pia, Lia ...
Imena za vztrajne posameznike so kratka in ostro zveneča: Alica, Brita, Jil, Vid, Rik, Biba ...

Lagodnost in ležernost se odražata v dvo ali trizložnih imenih, kot na primer: Dolores, Jožefa, Lola, Ines in v nekaterih francoskih imenih.

Intuitivni posamezniki naj bi nosili vsaj dvozložna imena, kot so: Ema, Julijana, Tatjana, Ronja, Onja, Sonja, Tonja ipd. Primerna so tudi imena iz Daljnega vzhoda.

Odločnim posameznikom so na kožo pisana eno ali dvozložna imena, kot so Krista, Kim, Pam, Ron, Don, Jan, Rita, Dita, Mita ipd.

Stanovitnim ljudem pristojajo dvo ali večzložna imena kot so Sarah, Margareta, Barbara, Polona, Margit, Špela, Uršula, lahko tudi starogermanska imena (Norma).

Prodorni in suvereni posamezniki prisegajo na tri ali večzložna imena kot so Aleksandra, Ferdinanda, Viktorija, Luiza, Rebeka, Anastazija, primerna pa so tudi klasična španska imena (Ramona).

Navdušencem se prilegajo kratka in praktična imena, ki jih zlahka izgovarjamo in si jih hitro zapomnimo: Pia, Lili, Sara, Meta, izbiramo pa lahko tudi med imeni hebrejskega izvora (Marta, Marija).

Vztrajnim posameznikom pritičejo imena, ki vsebujejo najmanj dva zloga, kot na primer: Renata, Johana, Agata, Stana, primerna so tudi slovanska imena (Raisa, Naina, Irina ...).

Dinamični in aktivni ljudje se najbolje ujemajo z dvo ali večzložnimi imeni, kot so Gina, Izabel, Mila, Dina, primerna zanje pa so tudi latinska imena.

Ana
V hebrejščini beseda pomeni "milina". Skozi zgodovino so se pojavljale različne izpeljanke, npr. Hana, Anica, Anka. V Sloveniji zelo pogosto ime Anita je španska izpeljanka iz imena Ana, redkejše, a vendar tudi pri nas znano ime Anika pa je švedska različica tega imena.

Ada
Ada je pomanjševalnica Adele oziroma morebitnih ostalih imen, ki se začnejo z Ad. Adela je ime germanskega izvora, pomeni pa "plemenitega rodu", "princesa".

Aiken
Pri nas je to ime sicer redko, vendar tu in tam že lahko srečamo deklico s tem prikupnim, čeprav v osnovi moškim imenom. Aiken je škotska oblika staroangleškega priimka Atkin, ki pomeni "Adamov sin".

Aleksej
Aleksej je slovanska inačica imena Aleksander, ki ga poznajo v večini germanskih, romanskih in slovanskih jezikov. Aleksander je človek ,"ki pomaga ljudem". Poznamo več različnih izpeljank. Poleg omenjenega Alekseja so pogosti tudi Aleks, Saša, Sašo, Sandra, Sandi, Aleksina.

Aleksija
To je ena od različic imena Aleksandra. Poznamo še Sandre, Sanje, Alekse, Sandije ... Aleksander v grščini pomeni "branilec".

Alen, Alan
Obe imeni izhajata iz angleškega oziroma francoskega jezika. Pomen imena ni povsem znan. Nekateri domnevajo, da ima korenine v slovanskem jeziku, v tem primeru pomeni "pes", drugi pa ocenjujejo, da je keltskega izvora, kjer naj bi beseda pomenila "harmonijo", "skladnost".

Amadej
Najbolj znana oseba s tem imenom je bil zagotovo Wolfgang Amadeus Mozart. Amadej je namreč naša različica Amadeousa, ki je latinsko ime, pomeni pa "tisti, ki ljubi boga".

Amanda
To ime najpogosteje zasledimo v angleškem govornem področju, drugje zelo redko, čeprav je latinskega izvora in bi lahko pričakovali, da bo tudi drugod v Evropi bolj znano, kot je. Ime pomeni "vredna ljubezni", ljubkovalno pa ga lahko okrajšamo na Mandi ali Mandica.

Andrej, -a
Ime v izvirniku zveni Andreas in izhaja iz grške besede "aner", "andros", kar pomeni pravi "moški", močan, možat. Danes se ime redkeje pojavlja med novorojenčki, vrhunec priljubljenosti pa je doživelo pred tremi desetletji, ko se je znašlo med desetimi najpogostejšimi imeni za fantke v Sloveniji.

Anika
Ob tem imenu lahko razlago preberejo tudi vse Anje, Ančke, Anite, pa še kakšno drugo ime izhaja iz svetopisemske Ane. Ime je hebrejsko, pomeni pa "ljubkost", "milina".


Ariana
Lahkotno ime, ki tako prikupno pristoji vihravim deklicam, je italijanska različica grškega imena Ariadna. V izvirniku pomeni "sveta".

Barbara
Tudi Barbara je pogosto ime v vseh evropskih in zahodnih kulturah. Prihaja iz grščine, kjer je pomenilo "tujka".

Dan
Tudi Dan je v zadnjih letih postal zelo priljubljena izbira marsikatere mlade mamice, ki išče primerno ime za novorojenčka. Dan je pomanjševalnica imena Danijel, ki v hebrejščini pomeni "Bog je moj sodnik".

Danaja
V grški mitologiji je bila Zeusova ljubica. Ko je bila v zaporu, je Zeus prišel k njej v obliki zlatega dežja in iz te zveze se je rodil Perzej.

Davor
Čeprav morda zveni nenavadno, je Davor pravzaprav prevod latinskega imena Martinus, torej "tisti, ki pripada bogu vojskovanja Marsu". Možen izvor pa lahko najdemo tudi v že skoraj pozabljeni slovenski besedi davorija, ki pomeni bojno pesem.

Denis
Ime Denis, ki se pri nas praviloma daje fantom, le redkokdaj deklicam, je grškega izvora. Izhaja iz imena grškega boga Dioniza, boga vina. Denis bi lahko tako pomenil "Dionizov privrženec".

Diana
Diana je bila rimska boginja gozdov, lune, lova, divjih živali, pa tudi deviškosti. Z rastočo priljubljenostjo pokojne valižanske princese je ime postalo zelo pogosto skoraj po vsem svetu. Iz tega imena izhaja tudi ljubkovalna oblika Dina.

Domen
Ta skrajšana oblika imena Dominik izhaja iz latinščine, kjer pomeni "posvečen Gospodu".

Edita
Edita in pomanjševalnica Dita sta v naše kraje prišli iz špansko govorečega okolja, tja pa iz britanskega otočja. Ime se v izvirniku piše Edith in je staroangleški izraz, ki pomeni "posvečena vojna".

Ela
Ela je kratka in ljubka pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz vrste drugih imen, praviloma iz vseh, ki se končajo na te tri črke. Naj naštejemo le nekaj primerov: Izabela (španska inačica imena Elizabeta - "častilka boga"), v primorju poznajo ime Ornella,...

Elis
Do pravih korenin tega imena pridemo malce po ovinkih. Elis je valižanska oblika imena Elias, ki je ena od izpeljank imena Elijah, torej v slovenščini Elija ali Ilija. To pa v hebrejščini pomeni "Jahve je moj bog".

Elvira
Ste morda vi ali vaš starejši sin navdušeni nad računalniškimi igricami? Pred časom je bila zelo priljubljena Elvira - grozljiva akcijska igrica, ki se dogaja v domu črnolase Elvire. To vam omenjamo le kot zanimivost, saj Elvira v latinščini pomeni "plavolaska".

Erazem
Kot mnogo imen, ki so pri nas dokaj udomačena, tudi Erazem izhaja iz grške kulture. Pomeni pa "ljubek", "vreden ljubezni". Ime sicer deluje dokaj starinsko, vendar so se nekateri današnji mladi starši spomnili tudi tega imena in ga obudili iz pozabe.

Erik, -a
Ime je k nam prišlo iz angleško govorečega okolja. Moško ime Erik v staroangleščini pomeni "bogat" in "pogumen".

Esmeralda
Smaragd je drag kamen čudovite zelene barve, Esmeralda pa je španska izpeljanka iz te besede. Žensk s tem imenom je trenutno v Sloveniji zelo malo, zdaj, po obisku zelenooke Leticie Calderon, televizijske zvezdnice, ki se je tudi nam zasidrala v srca, pa lahko pričakujemo poplavo malih Esmeraldic.

Evgen
V zgodovini je bilo ime Evgen nekako "rezervirano" za ljudi iz višjega stanu, kmetje in dninarji si ga skoraj niso smeli privoščiti. Razlog lahko najdemo v njegovem pomenu "plemenit", "modre krvi", ki izhaja iz grščine.

Filip
Zveni plemenito in aristokratsko. Morda lahko razlog, zakaj so se tako imenovali mnogi plemiči, poiščemo tudi v koreninah tega imena. V grščini namreč pomeni "tisti, ki ljubi konje".

Gaj
Iz šolskih ur zgodovine vemo, da je bilo Gaj zelo pogosto latinsko ime (kdo ne pozna Gaja Julija Cezarja). Izvor imena je malce dvomljiv. Gaius v latinščini pomeni "šoja", znan pa je tudi pregovor Ubi tu gaius, ego gaia - "Kjer si ti gospodar, tam sem jaz gospodinja in vladarica". Prepuščamo vam izbiro, kateri izvor vam bolj ustreza.

Gaja
Gaia je bila v antični mitologiji boginja zemlje. Od tod izhajajo različice Gaja, Geja in Gea. Ime postaja priljubljeno šele zadnja leta, ko se starši odločajo za imena s starodavnimi koreninami, nenavadna, a vseeno praktična.

Gašper
Ime enega od treh kraljev, ki so obiskali novorojenega Jezusa, lahko izhaja iz dveh perzijskih imen: Gazbar - "tisti, ki nosi zaklad" ali Gathaspar - "tisti, ki ima v sebi sijaj". Čudovito ime za naše sijoče male zakladke.

Glorija
Ko zaslišimo to mogočno zveneče ime, se nam pred očmi prikaže podoba postavne, odločne, vedno in povsod opazne ženske, ki je bila rojena za "slavo", kakor nam pove že sama latinska beseda gloria.

Goran
To je pogosto hrvaško in srbsko ime, ki so ga dajali predvsem otrokom, rojenim v gorah. Pomeni torej "gorski".

Gregor
Gregor je grško ime, ki pomeni "pazljiv". Posebno med vernimi ljudmi je ime zelo priljubljeno, saj ga je navsezadnje nosilo kar 16 papežev.

Hana
Ime je hebrejskega izvora in velja za enega najbolj znanih in priljubljenih židovskih ženskih imen. Nič čudnega, saj pomeni "boginja življenja".

Helena, Elena
Helena v grščini pomeni "svetloba" (pa čeprav je lepotica s tem imenom nad Grke nakopala kar nekaj mračnih let), Elena pa je le italijanska različica istega imena.

Ida
Prikupno in kratko ime, ki se lepo prilega mnogim priimkom. V stari germanski kulturi je pomenilo "srečna" oziroma "taka, kot boginja", v anglo-saksonskem okolju je pomenilo "bogata", poleg tega pa je Ida v grški kulturi ime mitološke gore. Več kot dovolj razlogov, da deklico tako poimenujete tudi vi.

Ina
Ina je ljubka okrajšava vseh ženskih imen, ki se končajo na -ina. Zato vsi, ki vas zanima izvor tega imena, najprej poiščite izvirno ime, potem pa bomo skupaj poiskali njegove korenine.

Ivor
Poleg tega, da razlagamo imena vaših malčkov, vam želimo v tej rubriki tudi predstaviti lepa in redka imena, ki vam bodo morda olajšala težko izbiro. Ivor je skandinavsko ime, pogosto predvsem na Norveškem, ki pomeni "vojska lokostrelcev".

Jakob
Kot mnoga druga imena iz Svetega pisma, sta Jakob in pomanjševalnica Jaka v Sloveniji zelo pogosti imeni. Večina imen, ki jih predstavljamo in tudi večina najpogostejših imen nasploh ima pozitiven predznak. Opisujejo pozitivne lastnosti posameznika, ki naj bi ime nosil. Pri Jakobu pa velja ravno nasprotno. Ime v hebrejščini pomeni nekoga, "ki izpodriva druge, da bi sam prišel na njihovo mesto".

Jan
Vsekakor se danes rodi več Janov kot Janezov, Jan pač zveni bolj sodobno. Ime Jan je k nam prišlo iz češkega govornega območja in tako kot Janez, angleški John, nemški Johann, italijanski Giovanni in še marsikatero drugo ime izhaja iz hebrejščine, pomeni pa "Jehova je bil milosten".

Jaša
Jaša je ena od različic svetopisemskega imena Jakob. O nekaterih možnih pojasnilih tega imena smo že pisali, tokrat pa vam ponujamo še eno zanimivo razlago. Ime pogosto povezujejo s hebrejsko besedo hakeb - "peta". Po svetopisemskem izročilu se je Jakob rodil kot drugi dvojček in pri tem svojega brata dvojčka Ezava držal za peto.

Jon, Jonas
Teh imen ne slišimo prav pogosto. Morda mladim staršem zvenita preveč starinsko. Res sta stari, vendar zelo lepi. Izhajata iz hebrejščine, pomenita pa "golob".

Julija
Kako romantično zveni, mar ne? Ko slišimo to ime, takoj pomislimo na tragično ljubezen, ki jo je Shakespeare ovekovečil v eni najbolj znanih dram svetovne literature. Sam pomen imena pa ni prav nič romantičen. Julij oziroma Julius, iz katerega izhaja ženska različica imena, pomeni "brada, poraščena s puhom".

Kaja
Možnih izvorov tega imena je verjetno več. Kaja je lahko pomanjševalnica imena Katarina, ki v grščini pomeni "čista", "nedotaknjena". Korenine imena pa lahko iščemo tudi v škotsko-galski tradiciji, kjer moško ime Kaj pomeni "velikan".

Karin
To je skandinavska oblika imena Katarina, o katerem smo sicer že pisali, vendar naj ponovimo, da v grščini pomeni "čista", "nedolžna".

Karlina
To je ena od oblik imena Karla, ki izhaja iz germanskega govornega območja, pomeni pa "močan", "možat", "plemenite narave".

Karmen
Beseda "carmel" v hebrejščini pomeni "vrt", Karmen (oziroma Carmen) pa je španska izpeljanka. Ime je po vsem svetu postalo priljubljeno po letu 1875, ko je bila premierno uprizorjena slovita Bizetova opera Carmen.

Keli
Tudi pri nas postajajo priljubljena nekatera tuja imena, ki jih kasneje poslovenimo oziroma prilagodimo njihovo pisavo našim razmeram. Keli je že eno izmed njih. Sprva se je v irsko-galski kulturi upoprabljalo le kot priimek (Kelly), ki pomeni tistega, "ki je prišel iz vojne". Zdaj se uporablja tudi kot osebno ime.

Ken
Ken je pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz več imen: Kendall - "dolina svete reke" (keltski oz. staroangleški izvor), Kendrick - "junak" (valižanski izvor), Kenelm - "kraljevski vizir" (germanski izvor), Kennard - "kraljevsko močan" (germanski izvor), Kennedy - "grda glava" (galski izvor), Kenneth - "rojen iz ognja" (galski izvor).

Kevin
Ime se je med slovenskimi malčki začelo pojavljati pred nekaj leti, ko sta srca mamic osvojila Macaulay Culkin kot mali Kevin v filmu Sam doma in postavni Kevin Kostner. Ime je irsko-galskega izvora in pomeni "ljubljen". Vsako desetletje med imeni pozna modne muhe, ki jih prinesejo slavni. Nekaj časa sta bila izjemno priljubljena npr. Mišel in Marcel. A kot vse modne muhe, tudi nenavadna ali modna imena ne zdržijo preiskušnje časa. Zato ni verjetno, da se bo ime Kevin še dolgo pojavljalo na rojstnih listih novorojenčkov.


Klavdij, -a
Ime zveni ponosno in aristokratsko, nosili so ga mnogi znani možje od antične dobe dalje. Zato je toliko bolj presenetljiv njegov pomen. Korenine imena so v latinščini, pomeni pa "hrom", "šepav".

Ksenija
Ksenija je slovanska oblika grškega imena Xenia, ki pomeni "gostoljuben". Beseda xenos v grščini namreč pomeni "tujec", Ksenija pa je torej oseba, ki je dobra do tujcev.

Lana
Strokovnjaki, ki raziskujejo korenine imen, še niso povsem prepričani, od kod bi lahko prišlo to ljubko ime. Ena od možnih razlag njegov izvor išče v imenu Alana oziroma Alan, ki pa ga zasledimo v različnih kulturah. Slovansko ime Alan pomeni "pes", poznali pa so ga tudi Kelti, kjer je pomenil "skladnost", "harmonija".

Lani
Bodimo domiselni. V različnih jezikih in med različnimi narodi je toliko čudovitih imen, ki jih brez greha lahko preselimo tudi v naše kraje. Lani je eno izmed njih. Je havajsko, pomeni pa plemenito žensko.

Lara
Lara je pomanjševalnica imena Larisa. Strokovnjaki niso enotni glede natančnega pomena tega imena, pa tudi glede njegovega izvora. Eni ga pripisujejo Grkom, drugi pa Rusom. Domnevajo, da bi ime lahko pomenilo "vesel in brezskrben kot škrjanček".

Larisa
Izvor in pomen tega imena je zelo dvomljiv. Nekateri strokovnjaki sklepajo, da izhaja iz grščine ali ruščine, lahko pa bi pomenilo "vesela kot škrjanček".

Laura
Ste se kdaj spraševali, od kod prihaja izraz laureat? Iz istega korena kot zelo lepo in zveneče ime Laura. V latinščini pomeni "okronan z lovorovim vencem". V Starem Rimu so z lovorovim vencem kronali zmagovalce, danes pa se naziv laureat uporablja za raznovrstne nagrajence.

Lea
Lea oziroma Leja, kakor se ime tudi pogosto pojavlja, je lahko različica večih imen. Lahko izhaja iz hebrejskega imena Leah, ki pomeni "počasen", "brezbrižen". Drugi možen izvor lahko poiščemo v staroangleškem imenu Lee, ki je bilo najprej uporabljeno le kot priimek, pomeni pa "livada". Seveda je Lea lahko tudi ženska oblika moškega imena Leo oziroma Leon. Kot zanimivost naj povemo, da to ime poznajo tudi v Vietnamu. V njihovem jeziku pomeni "biser".

Leander
To je pri nas zelo redko ime. Zaradi mogočnega zvena si težko predstavljamo, da bi tako poimenovali nebogljeno, komaj rojeno bitjece. Pa vendar so to ime nosili slavni možje iz zgodovine, ki so se izkazali kot "pogumni, levji možje", kot pove že samo ime.Lejla
Še eno od nežno zvenečih imen, ki pristoji tako krhkim kot postavnim dekletom. Ime je latinskega izvora, pomeni pa "temna lepotica".

Leon
Mnoga osebna imena izhajajo iz živalskih imen, še posebno, če imajo te živali med ljudmi cenjene lastnosti. Tak je tudi lev, ki velja za kralja živali. Leon je izpeljanka latinskega imena Leo, ki pomeni "lev".

Lev
Mogočno ime, ki je žal zadnje čase malce preveč zanemarjeno. Ker je kratko, si ga hitro zapomnimo in mladi starši bi lahko večkrat pomislili nanj. Ko iščemo izvirni pomen tega imena, nas pot lahko pelje v dve smeri. Prvi, očiten pomen je seveda "lev", kralj živali. Poznajo pa ga tudi v hebrejščini, kjer pomeni "srce".

Lia
Prikupno, kratko in dokaj redko ime, ki izhaja iz hebrejskega imena Leah. Za razliko od večine imen, ki imajo pozitiven in vzpodbuden pomen, Leah pomeni "utrujen", "izmučen".

Lili
Možna sta dva izvora tega imena. Ime je lahko povzeto po čudoviti cvetlici, ki jo vsi dobro poznamo - liliji. Lahko pa je tudi pomanjševalnica imena Elizabeta, ki v hebrejščini pomeni "božji šepet" ali "posvečena bogu".

Lucija
Sijoče ime za deklice z bleščečimi očmi. Zakaj? Lucija je ženska oblika moškega imena Lucijan, ki v latinščini pomeni "luč".

Luka
To ime je latinskega izvora, pomeni pa človeka, ki prihaja iz Lucanie v Italiji. Morda pri nas malce redkejše ime Lukas je švedska inačica tega imena.

Maj, -a
Za ti dve imeni lahko najdemo dve različni možni razlagi. Po prvi izhajata iz že predstavljenega imena Marija. Druga teorija pa pravi, da imeni izhajata iz meseca maja, ki je poimenovan po rimski boginji Maji. V grški mitologiji pa je Maja gorska nimfa, Hermesova mati.

Manca, Maruša, Manja
Vsa ta imena so različice imena Marija, ki izhaja iz hebrejskega Mirjam, pomeni pa lahko "tista, ki jo ljubi bog", "razsvetljevalka", "gospa", "vzvišena".

Manuela
To je španska inačica ženske oblike imena Emanuel, kar v hebrejščini pomeni "Bog z nami". Ena od možnih pomanjševalnic je tudi Manja.

Marcel
Pred približno petnajstimi leti se je rodilo kar precej Marcelov, potem pa je to ime nekako izgubilo priljubljenost. Zveni francosko in res je k nam prišlo iz francosko govorečega okolja, vendar so ga Francozi prevzeli iz latinščine oziroma škotsko-galščine - Marcellus, ki je ena od oblik imena Mark. To v latinščini pomeni "kladivo".

Marija
Marija je verjetno najbolj pogosto mednarodno ime, ki jo lahko najdemo v vseh jezikih Evrope, obeh Amerik, Avstralije, delno Azije, pa tudi ponekod v Afriki. Beseda ima več različnih pomenov: "grenko", "njihov upor", "zvezda morja". Ime se pojavlja v vrsti inačic: Mira, Marja, Mirijam, Marijana (Marija + Ana), Mara, Marjeta, Meta, Mari,...

Marta
Marta je hebrejsko ime in pomeni "dama", "gospa".

Martin, -a
Mnogi domnevajo, da je Martina pomanjševalnica imena Marta, vendar to ne drži. Martin in ženska oblika Martina sta latinskega izvora. Martinus je pri starih Rimljanih pomenil "posvečen Marsu", bogu vojne. Martina je pravo ime mnogih deklic, ki se sicer pradstavljajo kot Tine.

Matej, -a
Ime Matej ima zelo dolgo zgodovino. Tako kot malce starinsko in danes redkeje uporabljeno ime Matija, izhaja iz hebrejskega imena Matya, ki se je razvilo iz še starejšega Mathathah, to pa je nastalo iz izraza "mamath e Yah" - darilo Jahveja, oziroma "božji dar".

Matevž, Matej
Matevž in danes bolj pogosta različica Matej izhajata preko latinščine in grščine iz hebrejskega imena Mattijahu. V izvirniku pa pomeni "božji dar".

Medeja
Tudi nekaj deklic s tem imenom se sprehaja po naši deželi. V grščini pomeni "razmišljujoč". Medeja je bila v grški mitologiji princesa, ki je Jazonu pomagala dobiti zlato runo od svojega očeta.

Melisa
Imena, za katera sprašujete bralci, kažejo, da se tuja imena, tudi malce bolj nenavadna in redka, vse bolj prebijajo tudi v naše družine. Če vam je všeč ime Melisa, naj vam povemo, da v grščini pomeni "čebela".

Meta
Meta je ena od različic imena Marjeta. Zanj strokovnjaki domnevajo, da je nastalo iz Margarete oziroma skrajšane oblike Margeta. Margarites, ki je osnova imena, v grščini pomeni "biser".

Monika
Minulo leto smo se vsi pogovarjali o trenutno najbolj slavni Moniki, ki je ameriškega predsednika spravila v hudo zagato. Izvor pomena ni točno določen, po eni od razlag pa izhaja iz latinščine, kjer pomeni "svetovalka".

Nada
O tem imenu ni treba prav na široko pisati, saj je njegov pomen povsem jasen. Je slovanskega izvora, pomeni pa "upanje". Nekateri slovanski narodi poznajo tudi moško obliko imena - Nadej, Nadziej ...

Nastja
Čeprav je Nastja oziroma daljša oblika Anastazija rusko ime, je v osnovi grškega izvora, pomeni pa "vstajenje od mrtvih". Zanimivo, da naj bi ravno ruska princesa Anastazija preživela pokol kraljeve družine Romanov.

Nejc
Do korenin tega imena pridemo po malce daljši poti. Daljša oblika Jernej izhaja iz latinskega imena Bartolomaeus, antična civilizacija pa ga je prevzela iz aramejskega imena Bar Talmaj, ki pomeni "sin Talmaja".

Neli, Lena
Ti ljubki imeni sta pomanjševalnici imen Helena in Elena.

Nik, -a
Imeni sta pri nas precej pogosti, veliko bolj, kot nekdaj uporabljeno ime Nikolaj ali Niko. Korenine imata v grškem jeziku, kjer beseda pomeni "zmaga ljudstva".

Nikita
Nikita je ruskega izvora in tam ga uporabljajo za deklice in dečke. Pravzaprav je samo okrajšava imena Nikolaj, ki izhaja iz grščine, pomeni pa "zmaga ljudstva".

Orlando
Je italijanska različica imena Roland. Le-to je germansko in v izvirniku pomeni "slava dežele". Pri nas je zelo redko in le redki se spomnijo nanj. Morda pa bi katero od novorojenih deklic lahko poimenovali Orlanda. Saj ne zveni slabo, mar ne?

Oskar
Ime, ki ga nosi tudi sloviti hollywoodski kipec, je germanskega izvora, čeprav je pogostejše v angleško govorečem okolju kot v nemško govorečih deželah. Ime pomeni "božje kopje". Med slovitimi možmi, ki so ga nosili, je tudi Napoleonov krščenec, ki je kasneje postal švedski kralj.

Patricija
Kot večina mednarodno znanih imen tudi Patricija in pri nas redkeje uporabljena moška oblika Patrik izhajata iz antične kulture. V latinščini ime pomeni, plemenit, višjega stanu - patriciji so bili v starem Rimu višji razred, svobodnjaki, ki so se ukvarjali s "plemenitimi" deli - bili so vojščaki, umetniki, filozofi, znanstveniki, bančniki,....Peter
"Ti si kamen, na katerem bom gradil svojo cerkev." Nekako tako piše v Bibliji. Peter v latinščini v resnici pomeni "kamen".

Pia
To ime je pred tričetrt stoletja, ko so ga nosile le redke dame, zvenelo zelo eksotično, potem pa je za nekaj časa utonilo v pozabo. Danes se spet pojavlja. Pia je ženska oblika imena Pij, ki v latinščini pomeni "svet", "pobožen", zato ni čudno, da so tako poimenovali tudi več papežev.

Rea
Za ime, ki ga lahko pišemo tudi Reja, ne moremo z gotovostjo trditi, od kod izhaja. V rimski mitologiji je bila namreč mati Romula in Rema, v grški pa mati več bogov, med drugimi tudi Zeusa.

Robert
Robert je ime germanskega izvora, pomeni pa človeka, ki "se kopa v blišču slave". Ime je v svoje jezike privzela večina evropskih narodov, ena najbolj prikupnih izpeljank pa je zagotovo Robin.

Rosvita
To ime je pri nas dokaj redko, prihaja pa iz nemškega govornega okolja, kjer ga pišejo Roswitha. Ime je zloženo iz dveh staronemških besed, ki pomenita "slava" in "močan".

Sabrina
Pričakovali bi, da je to ena od oblik imena Sabina, vendar ni. Ime je nejasnega izvora, verjetno keltsko in povezano z imenom reke Severn.

Saloma
Kdo ne pozna modrosti kralja Solomona? Saloma je ženska inačica tega imena, v hebrejščini pa ne pomeni modrost, kot bi morda pričakovali, temveč "mir".

Sara
Po mnenju mnogih je Sara eno najlepših židovskih oziroma hebrejskih imen, ki se zelo lepo ujema tudi z vrsto nežidovskih priimkov. Temu primerno lep je tudi njegov pomen - "princesa".

Sebastjan
Vsem ljubiteljem daljših imen predlagamo ime Sebastjan, ki se prilega majhnemu dojenčku in odraslemu moškemu. Ime prihaja iz grščine, pomeni pa "spoštovan", "čaščen".

Silvana, Silvo
Za starše, ki se tudi pri izbiri otrokovega imena želijo vrniti k naravi, sta ti dve imeni ravno pravi. Sta latinskega izvora, pomenita pa "les", "gozd".

Silvester
Nekoč je bilo pogosto ime otrok, rojenih 31. decembra Tako kot Silvo oziroma Silvana je latinskega izvora in je povezano z lesom in gozdom. Ime namreč pomeni "gozdar".


Simon, -a
Tudi ti dve biblijski imeni izhajata iz hebrejščine, v izvirniku pa pomenita "tisti, ki posluša z odobravanjem". Imeni sta bili najbolj priljubljeni pred tridesetimi leti, nato so očetje in mamice nanju malce pozabili. Simona je tudi danes redkeje uporabljeno ime za novorojene deklice, Simon pa se ponovno vrača med nas.

Sonja
Ime Sonja je k nam prišlo iz Rusije - to je namreč ruska oblika imena Sofija, ki je sicer grškega izvora. Ime pomeni "modrost", iz istega korena pa izhajajo tudi besede sofistika, sofisticiran ...

Tajda
Izvor imena Tajda še ni povsem raziskan. Nekateri ga povezujejo z grškim imenom Thajs. Legenda pravi, da se je tako imenovala egipčanska kurtizana in spokornica iz 4. stoletja.

Tamara, Tamir
To sicer rusko ime izhaja iz hebrejske besede "tamar", ki pomeni "datljeva palma". Malce manj znano, vendar zanimivo in lepo fantovsko ime Tamir pa pomeni "visok kot datljeva palma".

Tanja
Tanja je pomanjševalnica imena Tatjana. Tanya oz. Tania, kot ime uporabljajo na zahodu, pa izhaja iz imena Titania, kar v osnovi pomeni "velikan" (zato ni presenetljivo, da so najbolj mogočno ladjo s kasneje najbolj tragično usodo poimenovali Titanic). V srednjeveški folklori je bila Titania Oberonova žena in vilinska kraljica.

Tara
Tara je bilo najprej krajevno ime, šele kasneje se je začelo uporabljati kot osebno ime. V izvirniku pomeni kraj, kjer je veliko nakopičenega kamenja. Ime je irsko-galskega izvora. V irski zgodovini so tako imenovali kraj, ki je bil sedež ali izvor kraljevske moči (nekaj podobnega kot karantanski knežji kamen).

Tatjana
Čeprav Tatjana velja za slovansko ime, izvira iz latinčine oziroma iz rimljanskega priimka neznanega izvora.

Tim
Je okrajšava imen Timon ali Timotej. O Timonu smo sicer že pisali, a naj vas spomnimo, da v grščini pomeni "nagrada". Timotej pa v grščini pomeni "čaščenje boga".

Timon
V zgodovini je bil najbolj znan Timon Atenski. V Sloveniji do pred nekaj leti tega imena nismo zasledili, zadnje leto ali dve pa se tudi naši mladi starši odločajo zanj. Ime je grškega izvora in pomeni "nagrada", "priznanje". Pogostejša je njegova pomanjševalnica Tim.

Tjaša
Tjaša je rusko ime oziroma različica imena Tatjana. Le-to pa naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov prišlo iz latinščine, kjer naj bi pomenilo "tiha", "molčeča".


Tomaž
Kot večina v naši kulturi najbolj pogostih imen, je tudi Tomaž svetopisemsko ime. Njegove korenine najdemo v aramejskem imenu Toma, ki je pomenilo "dvojček".

Tonija
Tonija je redkeje uporabljena izpeljanka imena Antonija, ženske oblike imena Antonij, Anton. Ime v latinščini pomeni "neprecenljiv", "cenjen", "hvalevreden". Pojavlja se v mnogih oblikah: Tonči, Tončka, Ante, Tonja,....

Uroš
Po naših šolah in vrtcih je kar precej Urošev, veliko več kot na hrvaško in srbsko govorečih področjih, čeprav ime izhaja od tam. Beseda ur je v starocerkvenoslovanščini pomenila "gospodar".

Vanda
Danes malce redkejše, a še pred tridesetimi leti zelo priljubljeno žensko ime je slovanskega izvora. Natančnega pomena strokovnjaki ne vedo, domnevajo pa, da so tako poimenovali pripadnice Wendov, slovanskega ljudstva iz področja vzhodne Nemčije.

Vanessa
Vanessa je v angleško govorečem okolju zelo pogosto ime, ima pa neverjetno nenavaden izvor. Za svojo prijateljico Esther Vanhomrigh si ga je namreč izmislil znani angleško-irski literat in sloviti satirik Jonathan Swift (1667 - 1745). Začetnemu delu njenega priimka je samo dodal žensko končnico -essa.

Vasja
Vasja je do slovenskih krajev naredil kar dolgo pot. Izhaja iz ruskega imena Vasilij, ki je različica latinskega Bazilij oziroma Basilius, tja pa je prišlo iz grščine, kjer ga pišejo Basileios. In kaj pomeni? "Kraljevski".

Vera
Ime Vera poznajo v različnih kulturah. Slovanski, bolje rečeno ruski pomen je jasno izražen v imenu - vera, zaupanje, v latinščini pa Vera pomeni "resnica".

Vid
Prijetno, kratko in zadnje čase zelo priljubljeno fantovsko ime izhaja iz latinskega imena Vitus, ki lahko pomeni "življenje", "mladič" ali "ded". Na naših koledarjih se je znašlo po zaslugi krščanskega mučenca Vitusa iz časov rimskega cesarja Dioklecijana.

Vita, Vito
Imeni sta lahko skrajšani različici imen Viktor in Viktorija, vendar pa najverjetneje izhajata iz latinščine, kjer beseda vita pomeni "življenje".

Zal
Tega imena v Sloveniji skorajda ni. Na prste ene roke bi lahko prešteli tiste, ki ga nosijo. Vendar je to ime legendarnega perzijskega junaka kratko in zanimivo, zato vam ga ponujamo kot predlog, ki ga ne gre kar tako zanemariti.Zala
Marsikje v Sloveniji lepi deklici rečejo, da je "zala", vendar ime ne izhaja iz te besede. Zala je okrajšano ime Rozalija, ki ima korenine v latinski besedi rosa - "vrtnica" ali "rožni grm".

Zara
Ime zveni povsem slovensko, vendar ga poznajo marsikje po svetu. Zelo priljubljeno in pogosto je med Arabci, pomeni pa "bogastvo in blišč vzhoda".

Zdenka
Med današnjimi novorojenkami dokaj redko ime je slovanskega izvora. Izhaja iz besede zdeti ali zdati, torej bi lahko rekli, da pomeni "zbrati", "zgraditi".

Žiga
Žiga je zelo pogosto ime, ki se je pri nas ohranilo še iz avstroogrskih časov. V izvirniku je Siegmund nemško ime, skovano iz besed "zmaga" in "obramba".

Živa
Tudi tega imena ni potrebno podrobneje razlagati. Prihaja iz južnoslovanskih krajev in kot že samo ime pove, pomeni "živahna", "vitalna", "polna življenja".

           
objavil-a metaandolsek 11.05.2006 @ 12:17:12 - Kategorija: Splošno
Komentarji

mojcaaa je napisal-a:

zakpa od mojce ni razlage? biggrin biggrin biggrin lol lol
06/30/06 21:42:44

VANJA je napisal-a:

ja zakpa ni razlage za Vanja???? redface lol lol
07/21/06 11:31:25

SARA je napisal-a:

se mi zdi zlo fajn....
mogoče bi blo dobr če bi po malem še dodal kako ime!
mi je zlo všeč....
lp,
SARA wink
08/13/06 17:15:54

VESNA je napisal-a:

ZAKAJ PA NI RAZLAHE ZA VESNA
08/23/06 20:03:29

katy je napisal-a:

noro...lpo sam kwa k ni imena kata... cry
09/07/06 16:17:23

zivanina je napisal-a:

zakaj ni razlage za NIna
10/12/06 08:41:26

MITJA je napisal-a:

Zakaj pa ni razlage MITJA??? biggrin
10/19/06 19:26:44

Lina je napisal-a:

Zakaj ni razlage za moje ime??? question twisted
11/03/06 09:15:42

Natalija je napisal-a:

sej za moje tudi ni - Natalija smile
Poznate morda še kakšno spletno stran, kjer bi si to lahko ogledala?
hvala
11/03/06 10:28:47

TJAŠA je napisal-a:

ojla!

ime mi je tjaša... lol
dobre razlage...ampak imena,imena mankajo...recmo...IRIS,TEJA,ANJA IN ŠE IN ŠE exclaim evil
TKO D DEJTE JIH DODAT
PPPLLLLLIIIISSSS!!!!!!!!!!!

LP

TJAŠA D.
11/12/06 15:11:57

Staša je napisal-a:

A bi se dalo kje najt razlago za ime Staša? jaz z iskanjem nimam prav velike sreče. cry
12/23/06 20:56:12

SARA je napisal-a:

HEHE MOJE IME JE SARA. PRINCESA, LEP POMEN NAJLEPŠE JUDOVSKO IME HEHE LEPO biggrin lol
12/30/06 14:15:34

ines je napisal-a:

zakaj mojega imena ni razlozenega?! mad
01/19/07 19:20:31

Leja je napisal-a:

ful huda razlaga za ime LEJA!!!!!
02/09/07 11:29:24

maja je napisal-a:

men je pa za majo the best razlaga!!!.
02/09/07 11:31:52

tina je napisal-a:

zakaj ni pa tina??? a ni to baje pogosto ime??
03/02/07 16:52:31

tina je napisal-a:

plis dodejte ime tina k me ful zanima.
03/02/07 16:53:36

Siko je napisal-a:

Imena Olja nisem zasledila, bi pa rada vedela za pomen svojega imena. Tudi za šolsko nalogo to potrebujem, a ne najdem podatkov. cool
03/07/07 16:04:16

NIKA je napisal-a:

Verjetno vašega imena ni zato,ker nima nobenega pomena. cry
03/28/07 15:44:23

alenka je napisal-a:

imena alenka pa ni???! evil cry
04/09/07 08:35:18

melisa-čebelica je napisal-a:

kaj pa urška???!!!al za vas ne obstaja????bodte vsaj tok prjazni in dajte gor tud urška......... cry twisted pl exclaim exclaim s
05/04/07 08:16:41

ninca je napisal-a:

timotej + tjasa redface wink imata vročo ljubav!!!!!!!! redface redface redface
05/04/07 08:22:19

tami je napisal-a:

ej fukjena si kot drek....pa vecje hlace si kupi!!!!!!!bwa k*****
05/04/07 08:24:37

ancek je napisal-a:

srčno rabim razlago za ime než (oz. agnes)!!!
05/16/07 14:17:25

roland tischer je napisal-a:

nekaj o imenu roland:
sicer ga ni noter v imenoslovju, vendar se mi zdi, da je orlando kar dobra razlaga imena. mogoče bi se dalo kaj več napisati.
baje je bil roland opat. ime naj bi se pojavilo v zahodni evropi /francija/ in se je od tam širilo naprej po angliji, nato v nemčijo. prišlo je tudi v slovenijo, baje. sam se tako namreč kličem.
znan je tudi ep o rolandu /chansons de roland/ - upam, da sem prav napisal.
roland je bil opat nekje v začetku 12,13 stoletja. /leta 1200 in nekje 1380/. zelo je bilo znano za tisto obdobje. veliko ljudi je nosilo to ime.
v nemčiji obstaja baje tudi rolandov steber. v epu o rolandu je roland glavni junak bitke.
v angliji je verzija imena roland rolly, v italiji orlando. torej je beseda orlando precej natančna glede tega.
lp.
lol
06/09/07 18:43:45

roland tischer je napisal-a:

ja beseda mitja in tito recimo.
je bil en človk, ki je reku: mi gremo tja, ti pa pojdi "to".
kar pomeni, da mi smo šli tja, on pa tukaj. razz
06/09/07 18:47:57

Kristian je napisal-a:

zakoj nega razlage, za ime Kristian ?
To je špot za to stran !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06/25/07 11:26:08

ancikaa.banancika je napisal-a:

na tej spletni strani je veliko imen saj jih je tud na svetu velik.sam imena vana nisem zasledila.prosm če ma pomen.da dast gor in napišete pomen.mudi see.rabim ker gremo jutri na en roj. dan pa bi rada.pa če se da še ime bojan prosim bojan je ime mojemu fantu hwala že vnaprej eek
07/24/07 14:45:16

mirel je napisal-a:

ka je zej to ni mojrga imena mad
09/06/07 15:44:33

ANJA IN LEJA je napisal-a:

kako ste kaj?
09/11/07 14:27:19

ANJA IN LEJA je napisal-a:

NO DEJTE NEK ODPIŠTE
09/11/07 14:28:56

đst jst je napisal-a:

nikjer ne najdem razlage za ime nuša evil
09/16/07 15:08:42

Romina je napisal-a:

kaj pa ime romina? kakšna razlaga prosim?
09/24/07 13:29:50

Mitic je napisal-a:

mda faka twisted twisted twisted twisted twisted twisted twisted
11/05/07 21:09:53

m i t j a je napisal-a:

zakaj ni mojga imena MITJA?? cry cry cry cry cry cry cry eek cry cry twisted
11/05/07 21:11:05

REBA je napisal-a:

ŽIVJO, MENE PA ZELO INTERESIRA IME REBEKA. confused
11/15/07 13:11:54

sunka. je napisal-a:

kai pa Adrijana?
11/15/07 20:24:33

REBA je napisal-a:

TIBOR ! ? ! PROOOSIIIM ! redface
11/17/07 14:46:56

martina&tjaša je napisal-a:

zlo luškano a veste
redface redface
11/20/07 11:56:52

občudovalka je napisal-a:

zakaj ni seznam vseh imen,ki obstajajo???no vredi je drugači...joj zakaj ni mojega imena... rolleyes razz
pa kaj se drugje najdem razlago za moje ime...vsem lepe pozdrave...
12/15/07 19:02:51

SuuarĆ. je napisal-a:

fuuL Lepa razLaga za moje ime Sara ;D. sem ponosna. Toda res bi moraLi dodati maLo weć imen . . Ines, Rok itd. ni prawično ! eek Pa tud matei ie Leepo biggrin
12/23/07 15:32:34

piksi je napisal-a:

mene pa zanima za ime petra pa vojč oz. vojko
01/04/08 18:13:17

REBA je napisal-a:

Živjo,a je kdo našel kaj o Rebeki ali Tiborju?
01/06/08 10:58:57

Žaanaa je napisal-a:

js bi pa rada razlago o imenu ŽANA!!!
P.S. sam 430 ns je u slo cool biggrin
01/23/08 12:55:45

ines je napisal-a:

kje je pa razlaga za ines????????????? ja ime ines naj bi pomenilo sramežliva ma sreč da je to samo pomen ker vse ines ki poznam s tem imenom ni nobena sramežliva redface razz razz surprised
01/23/08 16:30:29

kl@vdy je napisal-a:

joj pol pa klavdija pomen hrom pa šepav!!!!kera je to bedna!!!moji sestri pa ime patricija je pa vzvišena jao
02/05/08 15:34:30

andros je napisal-a:

hehe še dober da sem Andrej smile andros ehehe
02/19/08 15:45:30

Nena je napisal-a:

ciao,bi prosila za razlago Nena biggrin
najlepsa hvala.ciaoooo
03/23/08 20:27:59

nuša je napisal-a:

oi...mislim da majnka ime...nuša biggrin cool plis...bi prosila tudi za razlago imen megda.
že vnaprej se zahvljajujem
04/12/08 20:42:46

špela je napisal-a:

zaka ne opišete špele cry
04/14/08 14:54:54

SHPELIKA je napisal-a:

kmeti nori napišite ime ŠPELA
04/14/08 14:56:53

lucija je napisal-a:

ola moje ime je licija
a moje ime je iz latinščine ka niste bolšega našli twisted mad sad neutral
04/21/08 15:42:41

ROK VESELIČ je napisal-a:

JAZ SEM ROK LAHKO BI KA NAŠLI O MOJEM IMENO BI TUDI BLO LEPO VESTE evil sad mad eek
04/21/08 15:45:03

Leeaa .! je napisal-a:

iii . a ni lepo ime LEA.. biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin :

jast sm LEA .. . Samo tisto ko piše počasen. . twisted sad mad
tisto so se učitno malo zmotli.. Sam tist biser,pa mi je ušeč .. exclaim exclaim razz biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
06/06/08 15:49:25

Alenova je napisal-a:

iii.. ime Alen najdla. redface redface redface redface redface redface redface redface
Samo .. čudno. pa bi tut prosla,da bi lahko še druga imena dali. . ne pa samo nekateraa. :S biggrin
06/10/08 14:13:00

natalija je napisal-a:

Kaj pa N A T A L I J A ?
07/07/08 23:31:58

X-tina je napisal-a:

zakaj pa ni razlage za ime kristina oz tina?? eek cry cry
08/05/08 17:07:38

EvICA je napisal-a:

dejte pliss razložit moje ime - Eva biggrin exclaim
08/23/08 13:00:17

just_me je napisal-a:

prosim povejte kaj pomeni ime Miha.
hvala
08/23/08 13:05:37

larčy je napisal-a:

zaka ne date imen tilen, nuša, matija, aljaž, blaž, eugenia, tadej, marko, maša, question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question question
09/20/08 11:44:04

lončika je napisal-a:

kaj pa ime polona nujno ga rabim sad
09/21/08 16:53:35

žanin je napisal-a:

prosssssssssssim povejte mi oz. napište kaj pomeni ime ŽANIN.Jaz z iskanjem nimam prav veliko sreče. cry cry
Že v naprej se vam zahvaljujem.

Lep pozdrav!
Žanin biggrin
11/21/08 12:15:27

Špeelikaa je napisal-a:

kaj lahko napišete imena, ki so bolj POGOSTA npr.:špela, urška branko, andreja, petra...
kot pa imena, ki jih PRVIČ slišim: timon vasja lia
01/16/09 21:04:15

Špeelikaa je napisal-a:

KAJ POMENI IME ŠPELA?????????????javascript:insertext(' twisted ')
ZARES GA javascript:insertext(' evil ')NUJNO RABIM!!!!!!!!!
javascript:insertext(' lol ') biggrin ! ? cool
confused idea lol oopsbiggrin ! ? cool
confused idea lol oops
cry twisted arrow eek
evil frown mad winkbiggrin ! ? cool
confused idea lol oops
cry twisted arrow eekbiggrin ! ? cool
confused idea lol oopsbiggrin ! ? cool
confused idea lol oops
cry twisted arrow eekbiggrin ! ? cool
confused idea lol oopsbiggrin ! ? cool
confused idea lol oopsbiggrin ! ? cool
confused idea lol oopsbiggrin ! ? cool
confused idea lol oops
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
neutral razz rolleyes surprised
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised
01/16/09 21:05:51

nuša je napisal-a:

plis razložite moje ime nuša zares hočm vedt lol
01/27/09 20:47:16

??? je napisal-a:

oj zakaj mojega imena ni?!?!?!?!?
02/22/09 15:07:53

katja89 je napisal-a:

kaj pa razlaga imen katarina/katja/tian? je mogoče dobit? biggrin
03/14/09 18:47:19

psihic je napisal-a:

folk...umerte se mau-ne morjo spet usega vedt...-bo ze prsu cajt, k bodo kje ksne nove zapiske odkril, pa bodo pol objavl...
imena niso kr tku.. biggrin
nej vs pa potolazm...-vsako ime ima nek pomen...bodisi dobr,bodisi slab-ampak vedt je treba,da vsaka oseba mora neki pozitivnga narest za svoje ime, da bi blo bl prepoznavno....
lp.. biggrin biggrin
03/16/09 18:48:30

smartbolha je napisal-a:

Ali kdo ve iz kje izhaja in kaj pomeni ime: Gilbert? Hvala za odgovore
04/18/09 21:36:54

jasmina xd je napisal-a:

Ali kdo ve kaj pomeni ime Jasmina? biggrin
05/25/09 19:05:01

masa je napisal-a:

zelo rada bi izvedela pomen imena Vina in kdo je bila ta oseba s te imenu v zgodovini.......
06/22/09 17:39:49

masa je napisal-a:

zelo rada bi izvedela pomen imena Vina in kdo je bila ta oseba s tem imenom v zgodovini.......
06/22/09 17:42:31

sergeja je napisal-a:

ej ludi kaj mi plis lahko gdo pove kaj pomeni ime ------> SERGEJA ???? ker bi res rada vedla..sam ni nikjer evil
pa ime marko/mark tuji ni nekjer evil rolleyes
tak da ja no..če ve kiri kaj pomenita imeni SERGEJA in MARKO prosim povejte !!!! ful vam hvala za vnprej wink
07/18/09 23:15:38

Saša je napisal-a:

zanima me kaj pomni ime saša
08/15/09 23:56:26

Saša je napisal-a:

ups tiskarski škrat POMENI ne pomni
08/15/09 23:57:27

TeicQ je napisal-a:

zakaj ni imena Teja in Adrijana question evil evil evil evil
02/06/10 14:06:44

jaz je napisal-a:

zaka ni imena interšpar lol
08/02/10 22:09:10

tapameten je napisal-a:

Spoštovani Jaz, beseda interšpar izhaja iz besede šper, kar bi po nemško pomenilo tudi zapora (špere). Inter pa izhaja iz Italijanskega imena nogometnega kluba Inter Milan. Tako se pogosto pojavlja tudi izpeljanka teh imen in sicer Milan Špara.
08/02/10 22:13:21

tilen je napisal-a:

zakaj ni razlage za tilen evil
12/05/10 17:10:05

manica je napisal-a:

kaj pa ime Manica??
Vem, da me vsi zamenavajo za Manco, vendar nimam veliko sreče z razlago mojega imena.
Mi lahko pomagate?? biggrin
02/10/11 17:10:42

olga je napisal-a:

Olga!?javascript:insertext(' evil ')
02/15/11 14:57:54

LUCIJA je napisal-a:

zakaj ni določenih imen???? zato ker so objavljena le najlepša biggrin biggrin biggrin hahaha joke... mogoče ne vejo kaj pomenijo vaša imena razz
03/26/11 21:48:05

patricija je napisal-a:

patricija+patrik redface
10/12/11 15:00:57

patricija je napisal-a:

evil twisted
10/12/11 15:09:03

nina je napisal-a:

Ni imena Nina razz
02/25/12 21:48:59

kristijan je napisal-a:

Kr neki
02/25/12 21:50:25

Pina je napisal-a:

ali bi lahko dodali pojasnilo za imena: Savannah,Teja,Pina,Chris,Gabriel smile
10/19/12 21:08:44

Ljuba je napisal-a:

Zanima me pomen imena Vitjan.
02/28/14 21:50:16
Dodaj komentar
:

:
:

V polje vpišite naslednjo številko:
petindvajset => (Primer: enaintrideset => vpišite: 31)
biggrin ! ? cool
confused idea lol oops
cry twisted arrow eek
evil frown mad wink
neutral razz rolleyes surprised