Objavljeno 11.05.

pomen imen

od nekdej me je zanimu pomen raznih imen. iskala sm razne knige, članke, pa ni blo nč pametnga. pol sm pa na netu našla tole:

Ime in značaj otroka

Sproščenim in prisrčnim posameznikom pristojajo imena z najmanj dvema zlogoma, vokali in mehkimi soglasniki, kot na primer: Olga, Laura, Suzana ...

Odkritosrčnim ljudem so na kožo pisana kratka imena: Anka, Nina, Meri, Tina, Lora, Teri ipd.

Sočutje je zaznamovano z dvo ali trizložnimi imeni, kot so Inga, Nina, Ondina, Nena, mehko zveneča italijanska imena: Pia, Lia ...
Imena za vztrajne posameznike so kratka in ostro zveneča: Alica, Brita, Jil, Vid, Rik, Biba ...

Lagodnost in ležernost se odražata v dvo ali trizložnih imenih, kot na primer: Dolores, Jožefa, Lola, Ines in v nekaterih francoskih imenih.

Intuitivni posamezniki naj bi nosili vsaj dvozložna imena, kot so: Ema, Julijana, Tatjana, Ronja, Onja, Sonja, Tonja ipd. Primerna so tudi imena iz Daljnega vzhoda.

Odločnim posameznikom so na kožo pisana eno ali dvozložna imena, kot so Krista, Kim, Pam, Ron, Don, Jan, Rita, Dita, Mita ipd.

Stanovitnim ljudem pristojajo dvo ali večzložna imena kot so Sarah, Margareta, Barbara, Polona, Margit, Špela, Uršula, lahko tudi starogermanska imena (Norma).

Prodorni in suvereni posamezniki prisegajo na tri ali večzložna imena kot so Aleksandra, Ferdinanda, Viktorija, Luiza, Rebeka, Anastazija, primerna pa so tudi klasična španska imena (Ramona).

Navdušencem se prilegajo kratka in praktična imena, ki jih zlahka izgovarjamo in si jih hitro zapomnimo: Pia, Lili, Sara, Meta, izbiramo pa lahko tudi med imeni hebrejskega izvora (Marta, Marija).

Vztrajnim posameznikom pritičejo imena, ki vsebujejo najmanj dva zloga, kot na primer: Renata, Johana, Agata, Stana, primerna so tudi slovanska imena (Raisa, Naina, Irina ...).

Dinamični in aktivni ljudje se najbolje ujemajo z dvo ali večzložnimi imeni, kot so Gina, Izabel, Mila, Dina, primerna zanje pa so tudi latinska imena.

Ana
V hebrejščini beseda pomeni "milina". Skozi zgodovino so se pojavljale različne izpeljanke, npr. Hana, Anica, Anka. V Sloveniji zelo pogosto ime Anita je španska izpeljanka iz imena Ana, redkejše, a vendar tudi pri nas znano ime Anika pa je švedska različica tega imena.

Ada
Ada je pomanjševalnica Adele oziroma morebitnih ostalih imen, ki se začnejo z Ad. Adela je ime germanskega izvora, pomeni pa "plemenitega rodu", "princesa".

Aiken
Pri nas je to ime sicer redko, vendar tu in tam že lahko srečamo deklico s tem prikupnim, čeprav v osnovi moškim imenom. Aiken je škotska oblika staroangleškega priimka Atkin, ki pomeni "Adamov sin".

Aleksej
Aleksej je slovanska inačica imena Aleksander, ki ga poznajo v večini germanskih, romanskih in slovanskih jezikov. Aleksander je človek ,"ki pomaga ljudem". Poznamo več različnih izpeljank. Poleg omenjenega Alekseja so pogosti tudi Aleks, Saša, Sašo, Sandra, Sandi, Aleksina.

Aleksija
To je ena od različic imena Aleksandra. Poznamo še Sandre, Sanje, Alekse, Sandije ... Aleksander v grščini pomeni "branilec".

Alen, Alan
Obe imeni izhajata iz angleškega oziroma francoskega jezika. Pomen imena ni povsem znan. Nekateri domnevajo, da ima korenine v slovanskem jeziku, v tem primeru pomeni "pes", drugi pa ocenjujejo, da je keltskega izvora, kjer naj bi beseda pomenila "harmonijo", "skladnost".

Amadej
Najbolj znana oseba s tem imenom je bil zagotovo Wolfgang Amadeus Mozart. Amadej je namreč naša različica Amadeousa, ki je latinsko ime, pomeni pa "tisti, ki ljubi boga".

Amanda
To ime najpogosteje zasledimo v angleškem govornem področju, drugje zelo redko, čeprav je latinskega izvora in bi lahko pričakovali, da bo tudi drugod v Evropi bolj znano, kot je. Ime pomeni "vredna ljubezni", ljubkovalno pa ga lahko okrajšamo na Mandi ali Mandica.

Andrej, -a
Ime v izvirniku zveni Andreas in izhaja iz grške besede "aner", "andros", kar pomeni pravi "moški", močan, možat. Danes se ime redkeje pojavlja med novorojenčki, vrhunec priljubljenosti pa je doživelo pred tremi desetletji, ko se je znašlo med desetimi najpogostejšimi imeni za fantke v Sloveniji.

Anika
Ob tem imenu lahko razlago preberejo tudi vse Anje, Ančke, Anite, pa še kakšno drugo ime izhaja iz svetopisemske Ane. Ime je hebrejsko, pomeni pa "ljubkost", "milina".


Ariana
Lahkotno ime, ki tako prikupno pristoji vihravim deklicam, je italijanska različica grškega imena Ariadna. V izvirniku pomeni "sveta".

Barbara
Tudi Barbara je pogosto ime v vseh evropskih in zahodnih kulturah. Prihaja iz grščine, kjer je pomenilo "tujka".

Dan
Tudi Dan je v zadnjih letih postal zelo priljubljena izbira marsikatere mlade mamice, ki išče primerno ime za novorojenčka. Dan je pomanjševalnica imena Danijel, ki v hebrejščini pomeni "Bog je moj sodnik".

Danaja
V grški mitologiji je bila Zeusova ljubica. Ko je bila v zaporu, je Zeus prišel k njej v obliki zlatega dežja in iz te zveze se je rodil Perzej.

Davor
Čeprav morda zveni nenavadno, je Davor pravzaprav prevod latinskega imena Martinus, torej "tisti, ki pripada bogu vojskovanja Marsu". Možen izvor pa lahko najdemo tudi v že skoraj pozabljeni slovenski besedi davorija, ki pomeni bojno pesem.

Denis
Ime Denis, ki se pri nas praviloma daje fantom, le redkokdaj deklicam, je grškega izvora. Izhaja iz imena grškega boga Dioniza, boga vina. Denis bi lahko tako pomenil "Dionizov privrženec".

Diana
Diana je bila rimska boginja gozdov, lune, lova, divjih živali, pa tudi deviškosti. Z rastočo priljubljenostjo pokojne valižanske princese je ime postalo zelo pogosto skoraj po vsem svetu. Iz tega imena izhaja tudi ljubkovalna oblika Dina.

Domen
Ta skrajšana oblika imena Dominik izhaja iz latinščine, kjer pomeni "posvečen Gospodu".

Edita
Edita in pomanjševalnica Dita sta v naše kraje prišli iz špansko govorečega okolja, tja pa iz britanskega otočja. Ime se v izvirniku piše Edith in je staroangleški izraz, ki pomeni "posvečena vojna".

Ela
Ela je kratka in ljubka pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz vrste drugih imen, praviloma iz vseh, ki se končajo na te tri črke. Naj naštejemo le nekaj primerov: Izabela (španska inačica imena Elizabeta - "častilka boga"), v primorju poznajo ime Ornella,...

Elis
Do pravih korenin tega imena pridemo malce po ovinkih. Elis je valižanska oblika imena Elias, ki je ena od izpeljank imena Elijah, torej v slovenščini Elija ali Ilija. To pa v hebrejščini pomeni "Jahve je moj bog".

Elvira
Ste morda vi ali vaš starejši sin navdušeni nad računalniškimi igricami? Pred časom je bila zelo priljubljena Elvira - grozljiva akcijska igrica, ki se dogaja v domu črnolase Elvire. To vam omenjamo le kot zanimivost, saj Elvira v latinščini pomeni "plavolaska".

Erazem
Kot mnogo imen, ki so pri nas dokaj udomačena, tudi Erazem izhaja iz grške kulture. Pomeni pa "ljubek", "vreden ljubezni". Ime sicer deluje dokaj starinsko, vendar so se nekateri današnji mladi starši spomnili tudi tega imena in ga obudili iz pozabe.

Erik, -a
Ime je k nam prišlo iz angleško govorečega okolja. Moško ime Erik v staroangleščini pomeni "bogat" in "pogumen".

Esmeralda
Smaragd je drag kamen čudovite zelene barve, Esmeralda pa je španska izpeljanka iz te besede. Žensk s tem imenom je trenutno v Sloveniji zelo malo, zdaj, po obisku zelenooke Leticie Calderon, televizijske zvezdnice, ki se je tudi nam zasidrala v srca, pa lahko pričakujemo poplavo malih Esmeraldic.

Evgen
V zgodovini je bilo ime Evgen nekako "rezervirano" za ljudi iz višjega stanu, kmetje in dninarji si ga skoraj niso smeli privoščiti. Razlog lahko najdemo v njegovem pomenu "plemenit", "modre krvi", ki izhaja iz grščine.

Filip
Zveni plemenito in aristokratsko. Morda lahko razlog, zakaj so se tako imenovali mnogi plemiči, poiščemo tudi v koreninah tega imena. V grščini namreč pomeni "tisti, ki ljubi konje".

Gaj
Iz šolskih ur zgodovine vemo, da je bilo Gaj zelo pogosto latinsko ime (kdo ne pozna Gaja Julija Cezarja). Izvor imena je malce dvomljiv. Gaius v latinščini pomeni "šoja", znan pa je tudi pregovor Ubi tu gaius, ego gaia - "Kjer si ti gospodar, tam sem jaz gospodinja in vladarica". Prepuščamo vam izbiro, kateri izvor vam bolj ustreza.

Gaja
Gaia je bila v antični mitologiji boginja zemlje. Od tod izhajajo različice Gaja, Geja in Gea. Ime postaja priljubljeno šele zadnja leta, ko se starši odločajo za imena s starodavnimi koreninami, nenavadna, a vseeno praktična.

Gašper
Ime enega od treh kraljev, ki so obiskali novorojenega Jezusa, lahko izhaja iz dveh perzijskih imen: Gazbar - "tisti, ki nosi zaklad" ali Gathaspar - "tisti, ki ima v sebi sijaj". Čudovito ime za naše sijoče male zakladke.

Glorija
Ko zaslišimo to mogočno zveneče ime, se nam pred očmi prikaže podoba postavne, odločne, vedno in povsod opazne ženske, ki je bila rojena za "slavo", kakor nam pove že sama latinska beseda gloria.

Goran
To je pogosto hrvaško in srbsko ime, ki so ga dajali predvsem otrokom, rojenim v gorah. Pomeni torej "gorski".

Gregor
Gregor je grško ime, ki pomeni "pazljiv". Posebno med vernimi ljudmi je ime zelo priljubljeno, saj ga je navsezadnje nosilo kar 16 papežev.

Hana
Ime je hebrejskega izvora in velja za enega najbolj znanih in priljubljenih židovskih ženskih imen. Nič čudnega, saj pomeni "boginja življenja".

Helena, Elena
Helena v grščini pomeni "svetloba" (pa čeprav je lepotica s tem imenom nad Grke nakopala kar nekaj mračnih let), Elena pa je le italijanska različica istega imena.

Ida
Prikupno in kratko ime, ki se lepo prilega mnogim priimkom. V stari germanski kulturi je pomenilo "srečna" oziroma "taka, kot boginja", v anglo-saksonskem okolju je pomenilo "bogata", poleg tega pa je Ida v grški kulturi ime mitološke gore. Več kot dovolj razlogov, da deklico tako poimenujete tudi vi.

Ina
Ina je ljubka okrajšava vseh ženskih imen, ki se končajo na -ina. Zato vsi, ki vas zanima izvor tega imena, najprej poiščite izvirno ime, potem pa bomo skupaj poiskali njegove korenine.

Ivor
Poleg tega, da razlagamo imena vaših malčkov, vam želimo v tej rubriki tudi predstaviti lepa in redka imena, ki vam bodo morda olajšala težko izbiro. Ivor je skandinavsko ime, pogosto predvsem na Norveškem, ki pomeni "vojska lokostrelcev".

Jakob
Kot mnoga druga imena iz Svetega pisma, sta Jakob in pomanjševalnica Jaka v Sloveniji zelo pogosti imeni. Večina imen, ki jih predstavljamo in tudi večina najpogostejših imen nasploh ima pozitiven predznak. Opisujejo pozitivne lastnosti posameznika, ki naj bi ime nosil. Pri Jakobu pa velja ravno nasprotno. Ime v hebrejščini pomeni nekoga, "ki izpodriva druge, da bi sam prišel na njihovo mesto".

Jan
Vsekakor se danes rodi več Janov kot Janezov, Jan pač zveni bolj sodobno. Ime Jan je k nam prišlo iz češkega govornega območja in tako kot Janez, angleški John, nemški Johann, italijanski Giovanni in še marsikatero drugo ime izhaja iz hebrejščine, pomeni pa "Jehova je bil milosten".

Jaša
Jaša je ena od različic svetopisemskega imena Jakob. O nekaterih možnih pojasnilih tega imena smo že pisali, tokrat pa vam ponujamo še eno zanimivo razlago. Ime pogosto povezujejo s hebrejsko besedo hakeb - "peta". Po svetopisemskem izročilu se je Jakob rodil kot drugi dvojček in pri tem svojega brata dvojčka Ezava držal za peto.

Jon, Jonas
Teh imen ne slišimo prav pogosto. Morda mladim staršem zvenita preveč starinsko. Res sta stari, vendar zelo lepi. Izhajata iz hebrejščine, pomenita pa "golob".

Julija
Kako romantično zveni, mar ne? Ko slišimo to ime, takoj pomislimo na tragično ljubezen, ki jo je Shakespeare ovekovečil v eni najbolj znanih dram svetovne literature. Sam pomen imena pa ni prav nič romantičen. Julij oziroma Julius, iz katerega izhaja ženska različica imena, pomeni "brada, poraščena s puhom".

Kaja
Možnih izvorov tega imena je verjetno več. Kaja je lahko pomanjševalnica imena Katarina, ki v grščini pomeni "čista", "nedotaknjena". Korenine imena pa lahko iščemo tudi v škotsko-galski tradiciji, kjer moško ime Kaj pomeni "velikan".

Karin
To je skandinavska oblika imena Katarina, o katerem smo sicer že pisali, vendar naj ponovimo, da v grščini pomeni "čista", "nedolžna".

Karlina
To je ena od oblik imena Karla, ki izhaja iz germanskega govornega območja, pomeni pa "močan", "možat", "plemenite narave".

Karmen
Beseda "carmel" v hebrejščini pomeni "vrt", Karmen (oziroma Carmen) pa je španska izpeljanka. Ime je po vsem svetu postalo priljubljeno po letu 1875, ko je bila premierno uprizorjena slovita Bizetova opera Carmen.

Keli
Tudi pri nas postajajo priljubljena nekatera tuja imena, ki jih kasneje poslovenimo oziroma prilagodimo njihovo pisavo našim razmeram. Keli je že eno izmed njih. Sprva se je v irsko-galski kulturi upoprabljalo le kot priimek (Kelly), ki pomeni tistega, "ki je prišel iz vojne". Zdaj se uporablja tudi kot osebno ime.

Ken
Ken je pomanjševalnica, ki lahko izhaja iz več imen: Kendall - "dolina svete reke" (keltski oz. staroangleški izvor), Kendrick - "junak" (valižanski izvor), Kenelm - "kraljevski vizir" (germanski izvor), Kennard - "kraljevsko močan" (germanski izvor), Kennedy - "grda glava" (galski izvor), Kenneth - "rojen iz ognja" (galski izvor).

Kevin
Ime se je med slovenskimi malčki začelo pojavljati pred nekaj leti, ko sta srca mamic osvojila Macaulay Culkin kot mali Kevin v filmu Sam doma in postavni Kevin Kostner. Ime je irsko-galskega izvora in pomeni "ljubljen". Vsako desetletje med imeni pozna modne muhe, ki jih prinesejo slavni. Nekaj časa sta bila izjemno priljubljena npr. Mišel in Marcel. A kot vse modne muhe, tudi nenavadna ali modna imena ne zdržijo preiskušnje časa. Zato ni verjetno, da se bo ime Kevin še dolgo pojavljalo na rojstnih listih novorojenčkov.


Klavdij, -a
Ime zveni ponosno in aristokratsko, nosili so ga mnogi znani možje od antične dobe dalje. Zato je toliko bolj presenetljiv njegov pomen. Korenine imena so v latinščini, pomeni pa "hrom", "šepav".

Ksenija
Ksenija je slovanska oblika grškega imena Xenia, ki pomeni "gostoljuben". Beseda xenos v grščini namreč pomeni "tujec", Ksenija pa je torej oseba, ki je dobra do tujcev.

Lana
Strokovnjaki, ki raziskujejo korenine imen, še niso povsem prepričani, od kod bi lahko prišlo to ljubko ime. Ena od možnih razlag njegov izvor išče v imenu Alana oziroma Alan, ki pa ga zasledimo v različnih kulturah. Slovansko ime Alan pomeni "pes", poznali pa so ga tudi Kelti, kjer je pomenil "skladnost", "harmonija".

Lani
Bodimo domiselni. V različnih jezikih in med različnimi narodi je toliko čudovitih imen, ki jih brez greha lahko preselimo tudi v naše kraje. Lani je eno izmed njih. Je havajsko, pomeni pa plemenito žensko.

Lara
Lara je pomanjševalnica imena Larisa. Strokovnjaki niso enotni glede natančnega pomena tega imena, pa tudi glede njegovega izvora. Eni ga pripisujejo Grkom, drugi pa Rusom. Domnevajo, da bi ime lahko pomenilo "vesel in brezskrben kot škrjanček".

Larisa
Izvor in pomen tega imena je zelo dvomljiv. Nekateri strokovnjaki sklepajo, da izhaja iz grščine ali ruščine, lahko pa bi pomenilo "vesela kot škrjanček".

Laura
Ste se kdaj spraševali, od kod prihaja izraz laureat? Iz istega korena kot zelo lepo in zveneče ime Laura. V latinščini pomeni "okronan z lovorovim vencem". V Starem Rimu so z lovorovim vencem kronali zmagovalce, danes pa se naziv laureat uporablja za raznovrstne nagrajence.

Lea
Lea oziroma Leja, kakor se ime tudi pogosto pojavlja, je lahko različica večih imen. Lahko izhaja iz hebrejskega imena Leah, ki pomeni "počasen", "brezbrižen". Drugi možen izvor lahko poiščemo v staroangleškem imenu Lee, ki je bilo najprej uporabljeno le kot priimek, pomeni pa "livada". Seveda je Lea lahko tudi ženska oblika moškega imena Leo oziroma Leon. Kot zanimivost naj povemo, da to ime poznajo tudi v Vietnamu. V njihovem jeziku pomeni "biser".

Leander
To je pri nas zelo redko ime. Zaradi mogočnega zvena si težko predstavljamo, da bi tako poimenovali nebogljeno, komaj rojeno bitjece. Pa vendar so to ime nosili slavni možje iz zgodovine, ki so se izkazali kot "pogumni, levji možje", kot pove že samo ime.Lejla
Še eno od nežno zvenečih imen, ki pristoji tako krhkim kot postavnim dekletom. Ime je latinskega izvora, pomeni pa "temna lepotica".

Leon
Mnoga osebna imena izhajajo iz živalskih imen, še posebno, če imajo te živali med ljudmi cenjene lastnosti. Tak je tudi lev, ki velja za kralja živali. Leon je izpeljanka latinskega imena Leo, ki pomeni "lev".

Lev
Mogočno ime, ki je žal zadnje čase malce preveč zanemarjeno. Ker je kratko, si ga hitro zapomnimo in mladi starši bi lahko večkrat pomislili nanj. Ko iščemo izvirni pomen tega imena, nas pot lahko pelje v dve smeri. Prvi, očiten pomen je seveda "lev", kralj živali. Poznajo pa ga tudi v hebrejščini, kjer pomeni "srce".

Lia
Prikupno, kratko in dokaj redko ime, ki izhaja iz hebrejskega imena Leah. Za razliko od večine imen, ki imajo pozitiven in vzpodbuden pomen, Leah pomeni "utrujen", "izmučen".

Lili
Možna sta dva izvora tega imena. Ime je lahko povzeto po čudoviti cvetlici, ki jo vsi dobro poznamo - liliji. Lahko pa je tudi pomanjševalnica imena Elizabeta, ki v hebrejščini pomeni "božji šepet" ali "posvečena bogu".

Lucija
Sijoče ime za deklice z bleščečimi očmi. Zakaj? Lucija je ženska oblika moškega imena Lucijan, ki v latinščini pomeni "luč".

Luka
To ime je latinskega izvora, pomeni pa človeka, ki prihaja iz Lucanie v Italiji. Morda pri nas malce redkejše ime Lukas je švedska inačica tega imena.

Maj, -a
Za ti dve imeni lahko najdemo dve različni možni razlagi. Po prvi izhajata iz že predstavljenega imena Marija. Druga teorija pa pravi, da imeni izhajata iz meseca maja, ki je poimenovan po rimski boginji Maji. V grški mitologiji pa je Maja gorska nimfa, Hermesova mati.

Manca, Maruša, Manja
Vsa ta imena so različice imena Marija, ki izhaja iz hebrejskega Mirjam, pomeni pa lahko "tista, ki jo ljubi bog", "razsvetljevalka", "gospa", "vzvišena".

Manuela
To je španska inačica ženske oblike imena Emanuel, kar v hebrejščini pomeni "Bog z nami". Ena od možnih pomanjševalnic je tudi Manja.

Marcel
Pred približno petnajstimi leti se je rodilo kar precej Marcelov, potem pa je to ime nekako izgubilo priljubljenost. Zveni francosko in res je k nam prišlo iz francosko govorečega okolja, vendar so ga Francozi prevzeli iz latinščine oziroma škotsko-galščine - Marcellus, ki je ena od oblik imena Mark. To v latinščini pomeni "kladivo".

Marija
Marija je verjetno najbolj pogosto mednarodno ime, ki jo lahko najdemo v vseh jezikih Evrope, obeh Amerik, Avstralije, delno Azije, pa tudi ponekod v Afriki. Beseda ima več različnih pomenov: "grenko", "njihov upor", "zvezda morja". Ime se pojavlja v vrsti inačic: Mira, Marja, Mirijam, Marijana (Marija + Ana), Mara, Marjeta, Meta, Mari,...

Marta
Marta je hebrejsko ime in pomeni "dama", "gospa".

Martin, -a
Mnogi domnevajo, da je Martina pomanjševalnica imena Marta, vendar to ne drži. Martin in ženska oblika Martina sta latinskega izvora. Martinus je pri starih Rimljanih pomenil "posvečen Marsu", bogu vojne. Martina je pravo ime mnogih deklic, ki se sicer pradstavljajo kot Tine.

Matej, -a
Ime Matej ima zelo dolgo zgodovino. Tako kot malce starinsko in danes redkeje uporabljeno ime Matija, izhaja iz hebrejskega imena Matya, ki se je razvilo iz še starejšega Mathathah, to pa je nastalo iz izraza "mamath e Yah" - darilo Jahveja, oziroma "božji dar".

Matevž, Matej
Matevž in danes bolj pogosta različica Matej izhajata preko latinščine in grščine iz hebrejskega imena Mattijahu. V izvirniku pa pomeni "božji dar".

Medeja
Tudi nekaj deklic s tem imenom se sprehaja po naši deželi. V grščini pomeni "razmišljujoč". Medeja je bila v grški mitologiji princesa, ki je Jazonu pomagala dobiti zlato runo od svojega očeta.

Melisa
Imena, za katera sprašujete bralci, kažejo, da se tuja imena, tudi malce bolj nenavadna in redka, vse bolj prebijajo tudi v naše družine. Če vam je všeč ime Melisa, naj vam povemo, da v grščini pomeni "čebela".

Meta
Meta je ena od različic imena Marjeta. Zanj strokovnjaki domnevajo, da je nastalo iz Margarete oziroma skrajšane oblike Margeta. Margarites, ki je osnova imena, v grščini pomeni "biser".

Monika
Minulo leto smo se vsi pogovarjali o trenutno najbolj slavni Moniki, ki je ameriškega predsednika spravila v hudo zagato. Izvor pomena ni točno določen, po eni od razlag pa izhaja iz latinščine, kjer pomeni "svetovalka".

Nada
O tem imenu ni treba prav na široko pisati, saj je njegov pomen povsem jasen. Je slovanskega izvora, pomeni pa "upanje". Nekateri slovanski narodi poznajo tudi moško obliko imena - Nadej, Nadziej ...

Nastja
Čeprav je Nastja oziroma daljša oblika Anastazija rusko ime, je v osnovi grškega izvora, pomeni pa "vstajenje od mrtvih". Zanimivo, da naj bi ravno ruska princesa Anastazija preživela pokol kraljeve družine Romanov.

Nejc
Do korenin tega imena pridemo po malce daljši poti. Daljša oblika Jernej izhaja iz latinskega imena Bartolomaeus, antična civilizacija pa ga je prevzela iz aramejskega imena Bar Talmaj, ki pomeni "sin Talmaja".

Neli, Lena
Ti ljubki imeni sta pomanjševalnici imen Helena in Elena.

Nik, -a
Imeni sta pri nas precej pogosti, veliko bolj, kot nekdaj uporabljeno ime Nikolaj ali Niko. Korenine imata v grškem jeziku, kjer beseda pomeni "zmaga ljudstva".

Nikita
Nikita je ruskega izvora in tam ga uporabljajo za deklice in dečke. Pravzaprav je samo okrajšava imena Nikolaj, ki izhaja iz grščine, pomeni pa "zmaga ljudstva".

Orlando
Je italijanska različica imena Roland. Le-to je germansko in v izvirniku pomeni "slava dežele". Pri nas je zelo redko in le redki se spomnijo nanj. Morda pa bi katero od novorojenih deklic lahko poimenovali Orlanda. Saj ne zveni slabo, mar ne?

Oskar
Ime, ki ga nosi tudi sloviti hollywoodski kipec, je germanskega izvora, čeprav je pogostejše v angleško govorečem okolju kot v nemško govorečih deželah. Ime pomeni "božje kopje". Med slovitimi možmi, ki so ga nosili, je tudi Napoleonov krščenec, ki je kasneje postal švedski kralj.

Patricija
Kot večina mednarodno znanih imen tudi Patricija in pri nas redkeje uporabljena moška oblika Patrik izhajata iz antične kulture. V latinščini ime pomeni, plemenit, višjega stanu - patriciji so bili v starem Rimu višji razred, svobodnjaki, ki so se ukvarjali s "plemenitimi" deli - bili so vojščaki, umetniki, filozofi, znanstveniki, bančniki,....Peter
"Ti si kamen, na katerem bom gradil svojo cerkev." Nekako tako piše v Bibliji. Peter v latinščini v resnici pomeni "kamen".

Pia
To ime je pred tričetrt stoletja, ko so ga nosile le redke dame, zvenelo zelo eksotično, potem pa je za nekaj časa utonilo v pozabo. Danes se spet pojavlja. Pia je ženska oblika imena Pij, ki v latinščini pomeni "svet", "pobožen", zato ni čudno, da so tako poimenovali tudi več papežev.

Rea
Za ime, ki ga lahko pišemo tudi Reja, ne moremo z gotovostjo trditi, od kod izhaja. V rimski mitologiji je bila namreč mati Romula in Rema, v grški pa mati več bogov, med drugimi tudi Zeusa.

Robert
Robert je ime germanskega izvora, pomeni pa človeka, ki "se kopa v blišču slave". Ime je v svoje jezike privzela večina evropskih narodov, ena najbolj prikupnih izpeljank pa je zagotovo Robin.

Rosvita
To ime je pri nas dokaj redko, prihaja pa iz nemškega govornega okolja, kjer ga pišejo Roswitha. Ime je zloženo iz dveh staronemških besed, ki pomenita "slava" in "močan".

Sabrina
Pričakovali bi, da je to ena od oblik imena Sabina, vendar ni. Ime je nejasnega izvora, verjetno keltsko in povezano z imenom reke Severn.

Saloma
Kdo ne pozna modrosti kralja Solomona? Saloma je ženska inačica tega imena, v hebrejščini pa ne pomeni modrost, kot bi morda pričakovali, temveč "mir".

Sara
Po mnenju mnogih je Sara eno najlepših židovskih oziroma hebrejskih imen, ki se zelo lepo ujema tudi z vrsto nežidovskih priimkov. Temu primerno lep je tudi njegov pomen - "princesa".

Sebastjan
Vsem ljubiteljem daljših imen predlagamo ime Sebastjan, ki se prilega majhnemu dojenčku in odraslemu moškemu. Ime prihaja iz grščine, pomeni pa "spoštovan", "čaščen".

Silvana, Silvo
Za starše, ki se tudi pri izbiri otrokovega imena želijo vrniti k naravi, sta ti dve imeni ravno pravi. Sta latinskega izvora, pomenita pa "les", "gozd".

Silvester
Nekoč je bilo pogosto ime otrok, rojenih 31. decembra Tako kot Silvo oziroma Silvana je latinskega izvora in je povezano z lesom in gozdom. Ime namreč pomeni "gozdar".


Simon, -a
Tudi ti dve biblijski imeni izhajata iz hebrejščine, v izvirniku pa pomenita "tisti, ki posluša z odobravanjem". Imeni sta bili najbolj priljubljeni pred tridesetimi leti, nato so očetje in mamice nanju malce pozabili. Simona je tudi danes redkeje uporabljeno ime za novorojene deklice, Simon pa se ponovno vrača med nas.

Sonja
Ime Sonja je k nam prišlo iz Rusije - to je namreč ruska oblika imena Sofija, ki je sicer grškega izvora. Ime pomeni "modrost", iz istega korena pa izhajajo tudi besede sofistika, sofisticiran ...

Tajda
Izvor imena Tajda še ni povsem raziskan. Nekateri ga povezujejo z grškim imenom Thajs. Legenda pravi, da se je tako imenovala egipčanska kurtizana in spokornica iz 4. stoletja.

Tamara, Tamir
To sicer rusko ime izhaja iz hebrejske besede "tamar", ki pomeni "datljeva palma". Malce manj znano, vendar zanimivo in lepo fantovsko ime Tamir pa pomeni "visok kot datljeva palma".

Tanja
Tanja je pomanjševalnica imena Tatjana. Tanya oz. Tania, kot ime uporabljajo na zahodu, pa izhaja iz imena Titania, kar v osnovi pomeni "velikan" (zato ni presenetljivo, da so najbolj mogočno ladjo s kasneje najbolj tragično usodo poimenovali Titanic). V srednjeveški folklori je bila Titania Oberonova žena in vilinska kraljica.

Tara
Tara je bilo najprej krajevno ime, šele kasneje se je začelo uporabljati kot osebno ime. V izvirniku pomeni kraj, kjer je veliko nakopičenega kamenja. Ime je irsko-galskega izvora. V irski zgodovini so tako imenovali kraj, ki je bil sedež ali izvor kraljevske moči (nekaj podobnega kot karantanski knežji kamen).

Tatjana
Čeprav Tatjana velja za slovansko ime, izvira iz latinčine oziroma iz rimljanskega priimka neznanega izvora.

Tim
Je okrajšava imen Timon ali Timotej. O Timonu smo sicer že pisali, a naj vas spomnimo, da v grščini pomeni "nagrada". Timotej pa v grščini pomeni "čaščenje boga".

Timon
V zgodovini je bil najbolj znan Timon Atenski. V Sloveniji do pred nekaj leti tega imena nismo zasledili, zadnje leto ali dve pa se tudi naši mladi starši odločajo zanj. Ime je grškega izvora in pomeni "nagrada", "priznanje". Pogostejša je njegova pomanjševalnica Tim.

Tjaša
Tjaša je rusko ime oziroma različica imena Tatjana. Le-to pa naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov prišlo iz latinščine, kjer naj bi pomenilo "tiha", "molčeča".


Tomaž
Kot večina v naši kulturi najbolj pogostih imen, je tudi Tomaž svetopisemsko ime. Njegove korenine najdemo v aramejskem imenu Toma, ki je pomenilo "dvojček".

Tonija
Tonija je redkeje uporabljena izpeljanka imena Antonija, ženske oblike imena Antonij, Anton. Ime v latinščini pomeni "neprecenljiv", "cenjen", "hvalevreden". Pojavlja se v mnogih oblikah: Tonči, Tončka, Ante, Tonja,....

Uroš
Po naših šolah in vrtcih je kar precej Urošev, veliko več kot na hrvaško in srbsko govorečih področjih, čeprav ime izhaja od tam. Beseda ur je v starocerkvenoslovanščini pomenila "gospodar".

Vanda
Danes malce redkejše, a še pred tridesetimi leti zelo priljubljeno žensko ime je slovanskega izvora. Natančnega pomena strokovnjaki ne vedo, domnevajo pa, da so tako poimenovali pripadnice Wendov, slovanskega ljudstva iz področja vzhodne Nemčije.

Vanessa
Vanessa je v angleško govorečem okolju zelo pogosto ime, ima pa neverjetno nenavaden izvor. Za svojo prijateljico Esther Vanhomrigh si ga je namreč izmislil znani angleško-irski literat in sloviti satirik Jonathan Swift (1667 - 1745). Začetnemu delu njenega priimka je samo dodal žensko končnico -essa.

Vasja
Vasja je do slovenskih krajev naredil kar dolgo pot. Izhaja iz ruskega imena Vasilij, ki je različica latinskega Bazilij oziroma Basilius, tja pa je prišlo iz grščine, kjer ga pišejo Basileios. In kaj pomeni? "Kraljevski".

Vera
Ime Vera poznajo v različnih kulturah. Slovanski, bolje rečeno ruski pomen je jasno izražen v imenu - vera, zaupanje, v latinščini pa Vera pomeni "resnica".

Vid
Prijetno, kratko in zadnje čase zelo priljubljeno fantovsko ime izhaja iz latinskega imena Vitus, ki lahko pomeni "življenje", "mladič" ali "ded". Na naših koledarjih se je znašlo po zaslugi krščanskega mučenca Vitusa iz časov rimskega cesarja Dioklecijana.

Vita, Vito
Imeni sta lahko skrajšani različici imen Viktor in Viktorija, vendar pa najverjetneje izhajata iz latinščine, kjer beseda vita pomeni "življenje".

Zal
Tega imena v Sloveniji skorajda ni. Na prste ene roke bi lahko prešteli tiste, ki ga nosijo. Vendar je to ime legendarnega perzijskega junaka kratko in zanimivo, zato vam ga ponujamo kot predlog, ki ga ne gre kar tako zanemariti.Zala
Marsikje v Sloveniji lepi deklici rečejo, da je "zala", vendar ime ne izhaja iz te besede. Zala je okrajšano ime Rozalija, ki ima korenine v latinski besedi rosa - "vrtnica" ali "rožni grm".

Zara
Ime zveni povsem slovensko, vendar ga poznajo marsikje po svetu. Zelo priljubljeno in pogosto je med Arabci, pomeni pa "bogastvo in blišč vzhoda".

Zdenka
Med današnjimi novorojenkami dokaj redko ime je slovanskega izvora. Izhaja iz besede zdeti ali zdati, torej bi lahko rekli, da pomeni "zbrati", "zgraditi".

Žiga
Žiga je zelo pogosto ime, ki se je pri nas ohranilo še iz avstroogrskih časov. V izvirniku je Siegmund nemško ime, skovano iz besed "zmaga" in "obramba".

Živa
Tudi tega imena ni potrebno podrobneje razlagati. Prihaja iz južnoslovanskih krajev in kot že samo ime pove, pomeni "živahna", "vitalna", "polna življenja".
objavil-a metaandolsek @ 12:17:12 - Št. komentarjev: 88

NUMEROLOGIJA


Numerologija je proučevanje števil in njihovega vpliva na posameznikovo življenje. Vsako črko lahko prevedemo v številko in tako ugotovimo vpliv imena, priimka, naslova,... na dogajanja v življenju. S pomočjo numerologije lahko izvemo veliko o posamezniku, o tem, kaj jih motivira, kakšni so njihovi talenti in ali so števila v sozvočju. Numerologijo lahko uporabljamo v različne namene: za ugotavljanje ugodnih dni za investiranje, za najboljši dan poroke, kdaj se odpraviti na potovanje, kdaj zamenjati službo,...
Numerologija naj bi bila stara preko 10.000 let. Za začetnika numerologije, kot jo poznamo danes, velja grški matematik Pitagora (glej sliko).
Bistvo numerologije je v tem, da skuša vse besede in datume pretvoriti v številko.
Vsaki črki po numerološki teoriji pripada določena številka med 1 in 9. S prištevanjem posameznih števil seštevamo posamezne števke, dokler ne dobimo enomestne številke, razen v primeru številk 11 in 22, ki predstavljata dominantni števili.

V okviru numerologijo poznamo več različnih analiz, ki nam služijo za razumevanje posameznikovega življenja.

Življenjsko število
Življenjsko število predstavlja širok okvir danosti, ki so posamezniku zapisane že ob rojstvu. Pogosto se razvijejo le nekatere od njih, kar je odvisno od okolja in vpliva drugih numeroloških dejavnikov: dneva rojstva. Osebnega števila in štirih življenjskih ciklov. Le z razumevanje vsakega od teh dejavnikov lahko lastnosti osebe razumemo kot zaokroženo celoto.

Postopek izračuna
Za izračun življenjskega števila je potrebno vedeti točen datum rojstva (in, hvalabogu, nič več kot to, nobenih ur, nobene zemljepisne lege materine leve noge...). Ker smo dobrega srca, predstavljamo izračun za rojstni datum 27. 9. 1976:
Najprej pretvoriš letnico rojstva v enomestno številko s prištevanjem posameznih števil:
1 + 9 + 7 + 6 = 23.
Dvomestno število 23 razstaviš naprej:
2 + 3 = 5.
Na enak način nato prišteješ še mesec in in dan rojstva:
2 + 7 + 9 = 18, 18 razstaviš naprej: 1 + 8 = 9
Obe števili sešteješ in dobiš življensko število:
5 + 9 = 14.
V primeru, da je dobljeno število večje od 9 ga razstavič po istem ključu kot prejšnja števila:
1 + 4 = 5
Izjemi sta dominantni števili 11 in 12, ki ju v končni fazi ne razstavljamo. Možna življenska števila so torej: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 22.
Življenjsko število za naš primer je torej 5. S tem seveda nimamo kaj početi, potrebujemo še razlago tega števila (in seveda vseh ostalih). Oglej si razlage za vsa števila:
Življenjsko število: 1
Osebe, rojene v tem številu so neodvisne in pogosto zelo ambiciozne. Imajo potencial voditeljev in se v tej vlogi tudi najbolje znajdejo, vendar se morajo v ta namen najprej povsem osvoboditi. Tem ljudem navadno ni mar, kaj drugi mislijo o njih, saj je zanje značilna ekstremna samozavestnost. V kolikor niso v okolju, kjer bi lahko izkazali svoje voditeljske sposobnosti, pride na dan tudi njihova negativna plat. V tem primeru se močno navežejo na okolico in ninkdar ne izkoristijo ponujenih priložnosti. V skrajnem primeru postanejo sebični in egocentrični.
Življenjsko število: 2
Osebe, rojene v tem številu so mojstri v sklepanju kompromisov in ohranjanju harmonije v svojem okolju. Vsak problem vidijo iz različnih zornih kotov, zato si v glavnem ustvarijo realno mnenje o stvareh. So zelo odprti, odkriti in so najboljši prijatelji.
Negatavna plat števila dva redko priplava na površje dobrih lastnosti. Včasih zapadejo v pasivnost in v stanje apatije, zato se utegne zgoditi, da stvari pustijo nedokončane in jih ne izpeljejo do konca. Bolje se počutijo v okolju, ki od njih ne zahteva tekmovalnosti, saj so premalo egoistični, da bi se prerivali na prva mesta.

Življenjsko število: 3

Za to število je značilno veliko optimizma in kreativnosti,. Ljudje rojeni v tem številu imajo občutek za harmonijo, lepoto in užitke. So topli in prijateljski in z njimi se je vedno prijetno zaplesti v pogovor. Težavam vedno pogledajo v obraz in se z njimi spoprimejo. Nikoli jih ne skrbi kaj bo jutri.
Ker jim denar ni pomemben, z njim ne znajo ravnati. Ko ga imajo, ga zapravijo, ko ga ni, se znajdejo drugače. Zaradi svojega prekomernega optimizma utegnejo biti netolerantni in kritični do ostalih. So umetnitniške duše, njihova področja so slikarstvo, pisanje, glasba igranje in vse kar zahteva veliko kreativnosti.

Življenjsko število: 4

Ljudje, ki jih zaznamuje štirica so praktični, stojijo trdno na tleh in so zaupanja vredni. So odlični organizatorji in planerji, zato ker stvar vidijo v zelo praktični luči. Pravih prijateljev imajo malo, vendar z njimi navežejo odnos, ki traja zelo dolgo. Številka štiri je tesno povezana z elementom zemlje, kar pomeni moč in občutek za realnost.
Osebe s štirico v življenjskem število so pogosto ujeti v vsakodnevno rutino, vsakodnevni opravki jih omejujejo. Zgodi se tudi, da sprejemajo odločitve, od katerih niso pripravljeni odstopiti, zato včasih zamudijo velike priložnosti.

Življenjsko število: 5

Osebe rojene v znamenju petice so zaznamovane z avanturističnim duhom. Vedno so nekaj posebnega, kar je v skladu z njihovo večno željo po svobodi in neodvisnosti. Sovražijo rutinska opravila ki jih nameče vsakdan. Razvite imajo različne sposobnosti, kar jih včasih zmede pri določanju njihovih ciljev. Pomembno je, da izberejo službo, v kateri ostanejo neodvisni in neprestano dobivajo nove priložnosti, da svoje sposobnosti dokažejo.
Včasih se obnašajo neodgovorno, še posebej v družinskem in poslovnem življenju. V skrajnem primeru jim pustolovska žilica popolnoma zamegli stik z realnostjo. Svet okoli sebe jemljejo zelo preprosto, za jutri pa jim ni mar.

Življenjsko število: 6

Rojeni v številu šest imajo prirojen čut za odgovornost. So zelo idealistični in se morajo počutiti koristne, da so srečni. Vedno so človeški in realistični, najpomembnejše stvari v življenju so jim dom, družina in prijatelji. So pozitivne osebnosti, vedno pripravljeni prispevati več kot samo svoj potrebni delež. Ponavadi so vedno tam, kjer jih potrebujemo.
Velikokrat so prekritični, tako do sebe kot do drugih. Nagnjeni so k pretiravanju in zapravljivosti. Vedno so prepričani v svoj prav. Izogibajo naj se preobremenjenosti.

Življenjsko število: 7

Velika moč sedmice zaznamuje osebe, rojene v njenem znamenju, z izjemnimi intelektualnimi sposobnostmi. Vedno stremijo k čimvečjemu znanju in ga črpajo iz vseh mogočih virov. Za razmišljanje potrebujejo veliko časa, zato se radi umaknejo stran od ljudi in vznemirjenja.
Svoje delo vedno opravijo izvrstno, enako pa pričakujejo tudi od vseh ostalih. Pri tem se opirajo na bogate izkušnje in intuicijo, le redko bodo povprašali za nasvet. Negativna plat sedmice jih lahko pahne v pesimizem in osamljenost.

Življenjsko število: 8

Osebe z osmico v življenjskem številu poskušajo najti srečo v materialnem svetu. Njihov uspeh se vedno meri s številkami in denarnimi enotami. Z obema nogama stojijo na trdnih tleh, za sanjarjenja jim vedno zmanjka časa.
Osmica vedno pomaga tistim, ki jo znajo obrniti sebi v prid. Takšni radi poskrbijo za nove ideje in jih vedno uresničijo. Pri tem včasih pozabijo na običajne medčloveške odnose in v svoji tekmovalnosti škodijo tako sebi kot okolju. Pri tem običajno najbolj trpi njihova družina. Paziti morajo, da njihova želja po uspehu ne postane obsedenost.

Življenjsko število: 9

Osebe, rojene v znamenju števila devet imajo velik smisel za toplino in medčloveške odnose. Nagnjeni so k sočutju in njihov svet je obdan s čustvi in strastmi. To so ljudje brez predsodkov. Velikokrat so duhovni voditelji, zdravniki ali učitelji z veliko energije. Materialne stvari jim niso tako pomembne.
Želja pomagati drugim, še posebno problematičnim in nepriviligiranim je zelo močna, zato so pogostokrat izkoriščeni od drugih in njihova radodarnost utegne biti zlorabljena. Čeprav verjamejo, da razdajanje prinaša zadovoljstvo, morajo občasno pomisliti tudi nase, sicer globoko v sebi ne bodo našli notranjega miru.

Življenjsko število: 11

Število 11 je eno od dveh dominantnih števil. Osebe zaznamovane s tem številom se ravnajo po intuiciji, so idealistični in avantgardni. Ti ekstremi jih naredijo zanimive, če ne celo nenavadne. Prijateljem lahko veliko ponudijo.
Pogosto jih srečamo zatopljene v misli. Njihov nemirni duh in široko obzorje jim dovoljuje, da uspevajo tako v življenju kot v svojih številnih življenjskih avanturah. Morda niso rojeni vodje, imajo pa mnogo talentov, ki jih znajo najboljši dobro vnovčiti. Zaradi pestrosti njihovih interesov so lahko razmerja z njimi včasih težavna. Pogosto ne znajo ločiti med fantazijo in realnostjo, zato bi jih lahko označili za sanjače.

Življenjsko število: 22

Je najvišja in najmočnejša od vseh števil. Z osebo v 22 je najteže živeti in jo zadovoljiti. To so ljudje z visokimi pričakovanji in cilji. Te osebe se pogosto znajdejo v visokih položajih v družbi, še posebej, če svoje talente nadgradijo z dobro izobrazbo. Z razmeroma malo truda jim uspeva premikati gore.
Njihove odločitve so posledica cilja, čustva pri tem ne igrajo vloge. Ta sposobnost jim je v poslovnem svetu v veliko pomoč. V materialnem svetu se znajdejo izvrstno, zgodi pa se, da pozabijo na duhovno plat življenja.

Dan rojstva
Rojstni datum dopolnjuje življenjsko število z lastnostmi, ki so edinstvene posameznim dnevom v mesecu. Pogosto se lastnosti prekrivajo, včasih pa celo nasprotujejo. Gre za množico različnih lastnosti od katerih tiste z najmočnejšimi števili postanejo dominantne, ostale pa so skrite globoko v osebnosti.

Postopek izračuna
Vsi, ki imate matematiko cvek si lahko za trenutek oddahnete: za določitev dneva rojstva ni potreben nikakršen izračun.
Dan rojstva je preprosto... kako naj to povemo... enostavno ... dan rojstva. Če si rojen 15. v mesecu, je tvoj dan rojstva pač 15. In če si rojen 22. v mesecu? Prosim? DA, odlično, 22! Sedi, čebelica!

Dan rojstva: 1
Rojeni prvega v mesecu so samozavestni. Njihova neustavljiva energija jim daje zmožnosti da so pozorni tudi na najmanjše detajle. Lahko so občutljivi, vendar svoja občutja mnogokrat zatirajo.

Dan rojstva: 2
Rojeni drugega v mesecu so čustveni, senzibilni, prijateljstva sklepajo brez težav. Če se čustvom prepustijo preveč so nagnjeni k temu, da se le ta obrnejo proti njim, zato utegnejo postati depresivni in čustveno labilni.

Dan rojstva: 3
Rojeni tretjega v mestu imajo prirojen čut za izražanje, tako z govorjenjem kot s pisanjem. Mnogi postanejo dobri pevci. Imajo bujno domišljijo. Podvrženi so vzponom in padcem.

Dan rojstva: 4
Rojeni četrtega v mesecu imajo vse možnosti, da postanejo dobri organizaorji in managerji, saj utegnejo razviti izostren čut za odgovornost in samodisciplino. Po drugi strani pa število štiri lahko zatre njihovo zmožnost izraziti čustva. Pogosto so trmasti.

Dan rojstva: 5
Rojeni petega v mesecu zaradi svoje nemirne narave želijo nenehnih sprememb in potovanja. Vsakdanja rutina jih prične hitro dolgočasiti. Imajo veliko talentov in mnogo idej.

Dan rojstva: 6
Rojenim šestega v mesecu doda to število odgovornost in razumevanje. Te osebe so odkrite, z razvitim čutom odgovornosti do družine in prijateljev. Nasprotnemu spolu so privlačni.

Dan rojstva: 7
Rojeni sedmega v mesecu so nekaj posebnega. Paziti morajo, da zaradi tega ne postanejo preveč zagledani vase. Do okolja utegnejo biti malce trmasti. Odlično se znajdejo v situacijah, kjer nastopijo kot vodje.

Dan rojstva: 8
Rojeni osmega v mesecu imajo poseben dar za posel in presojo. Lahko poskusijo s svojim poslom, saj imajo močno željo imati vse pod kontrolo. Po svoji naravi so individualistični. Ponavadi se poročijo pozno, največkrat z osebo mlajšo od njih.

Dan rojstva: 9
Rojeni devetega v mesecu imajo toliko energije, da si lahko privoščijo njeno razdajanje. So radodarni in tolerantni. Pogosto postanejo izvrstni učitelji ali mentorji. V ljubezni ne poznajo meja.

Dan rojstva: 10
Rojeni desetega v mesecu lahko razvijajo sposobnosti voditeljev, ki izvrstno obvladajo različne situacije. Pod tujo prevlado nikoli ne razvijejo vseh sposobnosti, veliko bolje se počutijo, če so neodvisni. Z njimi je dobro sklepati posle.

Dan rojstva: 11
Rojeni enajstega v mesecu so sanjači in idealisti. Imajo močno razvito duhovno stran. V poslovnem svetu se zato ne počutijo najbolje. Pri izbiri parterja naj bodo posebej pazljivi.

Dan rojstva: 12
Osebe rojene dvanajstega v mesecu so včasih kar preveč lahkomiselni in brezskrbni. Prepogosto prevzamejo krivdo drugih na svoja ramena, zato jih okolica pogosto izkorišča.

Dan rojstva: 13
Osebe rojene trinajstega v mestu so nagnjeni k samostojnosti. So praktični racionalni in pozorni na detajle. Njihova netoleranca in vztrajanje pri svojem je lahko včasih za okolico moteča.

Dan rojstva: 14
Osebe, rojene štirinajstega v mesecu so inteligentni in nemirni ljudje. Rutina jih dolgočasi in jih omejuje. Potrebujejo svobodo in neodvisnost. Pri denarnih špekulacijah pogosto izgubijo denar.

Dan rojstva: 15
Rojeni petnajstega v mesecu so rojeni pod srečno zvezdo. S svojo harmonijo in energijo privlačijo in dobro vplivajo na nasprotni spol. Odlično se znajdejo v vsaki težavi. Moški, rojeni petnajstega v mesecu, so najboljši ljubimci.

Dan rojstva: 16
Rojeni šestnajstega v mesecu so nagnjene k iskanju nenavadnih poti in stilov, ki so ponavadi drugačni od okolice. Vse nadnaravno in nepojasnjeno jih zelo fascinira. So čustveni, a to težko izražajo. Pogosto so nesrečni.

Dan rojstva: 17
Rojeni sedemnajstega imajo polne žepe denarja, na ta dan so se velikokrat rojevali veliki finančni mogotci. Sposobni so organizirati velike projekte in pri tem ne izgubljajo živcev. Zelo so predani svojemu delu, vendar težko sprejemajo kritike.

Dan rojstva: 18
Rojeni osemnajstega v mesecu imajo srečo v denarnih zadevah in imajo dober smisel za posel. Lahko postanejo izvrstni vodje, čeprav si na svoja pleča ponavadi naložijo preveč opravil. Imajo vse možnosti, da postanejo slavni.

Dan: rojstva 19
Rojene devetnajstega v mesecu vse življenje spremlja občutek osamljenosti, četudi so srečno poročeni. Sreča jih tudi sicer spremlja na vsakem koraku, le da je včasih ne vidijo. Zaradi gozda pogosto ne vidijo dreves.

Dan rojstva: 20
Rojeni dvajstega v mesecu zanjo izkoristiti nasprotni spol. So čustvene osebe, ki sledijo svoji intuiciji. Ko stvari gredo dobro, so neustavljivi, če naletijo na težave, pa jim utegnejo podleči.

Dan rojstva: 21
Rojeni enaindvajsetega v mesecu bodo našli srečo šele po končanem šolanju. Šele takrat bodo zaživeli v vsej svoji veličini. V mladosti jih omejujejo številni vzponi in padci, vendar so jim te izkušnje kasneje lahko v korist.

Dan rojstva: 22
Rojeni dvaindvajsetega v mesecu utegnejo postati ekscentrični. Njihovi prijatelji pogosto niso to, za kar se izdajajo in jim lahko povzročijo mnogo zla. Težave imajo tudi z nasprotnim spolom.

Dan rojstva: 23
Rojeni triindvajsetega v mesecu so odlični potovalni tovariši. Zaznamovani so s pozitivno energijo, ki zasvoji vse okoli sebe. Življenje zajemajo z veliko žlico in sreča se jim pogosto nasmehne.

Dan rojstva: 24
Rojeni štiriindvajsetega v mesecu so družinski ljudje, ki ljubijo red in harmonijo. Pogosto jim denar pomeni preveč. V ljubezni so lahko zelo srečni ali zelo nesrečni. Imajo izostren čut za lepoto.

Dan rojstva: 25
Rojeni petindvajsetega v mesecu so nagnjeni k tehničnim stvarem, zanima jih znanost, naravoslovje. So perfekcionisti, ki so jim detajli zelo pomembni. Najbolje se počutijo ob morju, rekah in jezerih. Pri sklepanju prijateljstev so zadržani.

Dan rojstva: 26
Rojeni šestindvajsetega v mesecu odlično ravnajo z denarjem, so ambiciozni, odlikuje jih kooperativnost. Ponavadi so zelo diplomatske osebe. Pogosto iščejo zadovoljstvo v materialnem svetu. Mnogokrat so nagnjeni k istospolnim partnerjem.

Dan rojstva: 27
Rojeni sedemindvajsetega v mesecu so intelektualci. Za dosego svojih ciljev raje uporabijo pogovor kot silo. Imajo ustvarjalne zamisli, pogosto jih sproščajo skozi umetnost. Najbolje, da se osredotočijo na tisto kar želijo.

Dan rojstva: 28
Za rojene osemindvajsetega v mesecu je bolje da ljubijo, kot da sovražijo. Nezaupljiva narava jih pogosto prikrajša za prijateljstvo. Pogosto ne najdejo pravih poslovnih kombinacij. Odlikuje jih kreativnost.

Dan rojstva: 29
Rojeni devetindvajstetega v mesecu so pogosto preveč napeti in obremenjeni z malenkostmi. Z nasprotnim spolom velikokrat nimajo sreče, vendar po dolgem iskanju vedno najdejo pravega partnerja.

Dan rojstva: 30
Rojenim tridesetega v mesecu predstavljajo meje njihovega sveta le meje njihove domišljije. Če za uspeh naredijo dovolj, ga dosežejo, za neuspehe pa pogosto krivijo druge. Nagnjeni so k različnim oblikam zasvojenosti, zato naj se varujejo vseh škodljivih razvad.

Dan rojstva: 31
Rojeni enaintridesetega v mesecu bodo našli srečo šele po končanem šolanju. Šele takrat bodo zaživeli v vsej svoji veličini. V mladosti jih omejujejo številni vzponi in padci, vendar so jim te izkušnje kasneje lahko v korist.


Osebno število
To število opisuje talente in lastnosti v tem življenju, ki jih lahko posamezna oseba razvije in uporablja. Števila so izpeljana iz polnega imena in priimka.
Če za osebno število velja, da določa, kakšne sposobnosti so človeku dane ob rojstvu, lahko za osebno število rečemo da kaže, v katero smer mora svoje osebnosti razvijati. Le z upoštevanjem pravil, ki jih določi osebno število, lahko človek zaživi polno življenje. Seveda le, če upošteva harmonijo z ostalimi števili.

Postopek izračuna
Osebno število lahko izračunamo iz črk, ki sestavljajo posameznikovo polno rojstno ime in priimek. Pri izračuni ne upoštevamo sprememb priimka po poroki, nadimkov in pripon st., ml., ipd.).
Vsaki črki pripada določeno število:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
a j s š b k t c č ć l u d đ m v e n f o g p h z ž i r
Dobljene številke seštejemo do enomestne številke in tako dobimo svoje osebno število.
Primer za ime Jaka Racman:
j(1)+a(1)+k(2)+a(1) + r(9)+a(1)+c(3)+m(4)+a(1)+n(5)=28
2 + 8 = 10
1 + 0 = 1
Podobno kot pri življenjskemu številu so tudi pri osebnem številu možna števila 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 in 22. Slednji števili sta dominantni in ju ne razstavljamo naprej.
Na koncu to število še raztolmačimo s pomočjo zgoraj naštetih razlag števil od 1 do 22.
Življenjska obdobja
Le malo ljudi ve, da je človeško življenje sestavljenjo iz štirih obdobij, ki močno vplivajo na posameznikovo življenje.
Prvo obdobje tako predstavlja posameznikovo pomlad, obdobje osebnega razvoja in ustvarjanja družine predstavlja drugo obdobje (poletje). Tretje obdobje predstavlja pomlad življenja: modrost odločitev in pisanost izkušenj. Četrto obdobje (zima) je tisti čas, ko posameznik lahko zduži vse modrosti življenja in jih posreduje mlajšim generacijam.
Vsako obdobje je zaznamovano z določenim številom, ki pomembno vpliva na razvoj dogodkov v tem času.

Postopek izračuna
Številko prvega obdobja dobimo, če seštejemo dan in mesec rojstva.
Primer za 27.9.1976 : 27+9=18, 1+8=9
Številko drugega življenskega obdobja dobimo, če seštejemo dan in leto rojstva.
Primer za 27.9.1976 : 2+7+1+9+7+6=32, 3+2=5
Številko tretjega življenskega obdobja dobimo, če število prvega življenjskega obdobja prištejemo številu drugega življenjskega obdobja.
Primer za 27.9.1976 : 5+9=14, 1+4 =5
Številko zadnjega življenjskega obdobja izračunamo tako, da seštejemo seštejemo mesec in leto rojstva.
Primer za 27.9.1976 : 2+7+1+9+7+6=32, 3+2=5
Izračunati pa je potrebno še, kako dolgo trajajo posamezna obdobja, saj se le ta po svoji dolžini od človeka do človeka razlikujejo. Preden se podamo računati trajanja posameznih obdobij, moramo izračunati življenjsko število, saj ga pri izračunu potebujemo.
Prvo obdobje se prične z rojstvom. Konec prvega obdobja izračunamo tako, da od 36 odštejemo življenjsko število
Primer za 27.9.1976 : 36-5=31, prvo obdobje: 0-31 let.
Drugo obdobje traja 9 let, vendar največ do dopolnjenega 40. leta.
Primer za 27.9.1976 : 31+9=40, drugo obdobje: 31-40 let.
Tretje obdobje traja v vsakem primeru točno 9 let.
Primer za 27.9.1976 : 40+9=49, drugo obdobje: 40-49 let.
Zadnje, četrto obdobje, se prične s koncem tretjega in traja do konca življenja.
Vsako obdobje je zaznamovano s svojim številom, ki se tolmači posebej:
Na koncu to število še raztolmačimo:

1.obdobje:

Število 1 v prvem obdobju.
Prvi cikel je vedno čas učenja. Število 1 določa željo vodenju in uporabljanju originalnih idej. Osebe si izoblikujejo trden in močan značaj, čeprav zaradi tega kasneje lahko postanejo trmasti in egoistični. Kmalu pokažejo težnje po oblasti.

Število 2 v prvem obdobju.
Osebe so v prvem obdobju pogosto zelo občutljive in ranljive, kar je posledica števila 2. Njihova mladost je največkrat zaznamovana z dominantnim vplivom matere. Zaradi svoje občutljivosti imajo v tem obdobju težave z navezovanju stikov.


Število 3 v prvem obdobju.
V prvem obdobju se osebe pogosto tako močno posvetijo zabavi, da ob tem pozabijo na prihodnost. Število 3 v to obdobje pogosto prinaša težave. Njihova energija je zelo razpršena in pogost usmerjena na povsem napačne cilje.

Število 4 v prvem obdobju.
Že v prvem ciklu pričnejo osebe skrbeti zase, saj jim vpliv štirice v tem obdobju ne dopušča brezskrbnega otroštva. Odgovornosti za svoja dejanja prevzamejo na svoja ramena. Zgodaj se zavejo pomena izobrazbe in znanje zajamejo z veliko žlico.

Število 5 v prvem obdobju.
V prvem obdobju osebe težko najdejo uravnovešenost in osebno stabilnost, ki jim je lahko kasneje v veliko pomoč. Število 5 v prvem obdobju določa, da osebe živijo po lastnih pravilih, ki so pogosto v nasprotju z okoljem. Zaradi tega pogosto zaidejo v težave.

Število 6 v prvem obdobju.
Prvo obdobje prinaša podvrženost staršem ali drugim dominantnim osebam. Število 6 v tem obdobju posebej določa pripadnost družini, od koder izvirajo številne omejitve. Osebe prepuščajo svoje odločitve staršem in pri tem pogosto zanemarjajo svoje želje.

Število 7 v prvem obdobju.
Prvo obdobje življenja je zaznamovano z ozkim krogom prijateljev. To je posledica nezaupranja v ljudi in okolico. Število 7 v tem obdobju utegne v življenje osebe vnesti nemir in zmedo. Vedno najdejo motive za pridobivanje novega znanja.

Število 8 v prvem obdobju.
Že v najzgodnejšem obdobju so osebe zaznamovane s strastjo poslovanja in trgovanja. Število 8 v tem obdobju pač poudarja smisel za ekonomijo. Pri navezovanju stikov imajo vedno pred očmi materialno korist.

Število 9 v prvem obdobju.
V prvem obdobju življenja razvijejo izrazit socialni čut. Osebe s številom 9 imajo že v mladosti razvit čut za prepoznavanje resničnih težav in jih takoj ločijo od navadnih muh. Sebičnosti takorekoč ne poznajo.

Število 11 v prvem obdobju.
Prvo obdobje, zaznamovano s številom 11, je vedno odločilno za osebe, zaznamovane z mnogimi talenti, ki jih prinaša to dominantno število. V bogastvu talentov in sposobnosti pogosto nastopijo težave pri izražanju čustev.

Število 22 v prvem obdobju.
V prvem obdobju se sposobnosti dominantnega števila 22 še ne morejo razviti v pravem pomenu, zato so te osebe podvržene vplivu števila štiri. Zelo zgodaj se pričnejo zavedati sveta okoli sebe in kmalu se vanj enakovredno vključimo.

2. obdobje:

Število 1 v drugem obdobju.
Število 1 v drugem obdobju se najpogosteje izraža v agresivni želji po dominantni vlogi v družbi. Pojavi se velika želja po neodvisnosti, kar se najbolj odraža v odnosu do staršev. Za ceno svoje samostojnosti so pripravljeni žrtvovati celo del svoje osebne integritete.

Število 2 v drugem obdobju.
Uspešnost ljudi s številom 2 v drugem obdobju je odvisna od njihove sposobnosti sodelovanja. V kolikor razvijejo harmonijo z okolico in sodelavci, bodo v tem obdobju vzor uspešnosti. V tem obdobju jim majhna priznanja veliko pomenijo.

Število 3 v drugem obdobju.
Dosežki oseb s številom 3 v drugem obdobju so podrejeni vplivom njihove okolice. Zelo pomembno je, da ne zaidejo v slabo družbo, ker vplivom hitro podležejo. V kolikor jim uspe najti pravo okolje, lahko izkoristijo svoje priložnosti.

Število 4 v drugem obdobju.
Število 4 v tem obdobju osebe izgradi marljive in odgovorne. To je obdobje osebne izgradnje in rasti. Ne glede vplive iz okolice imajo pred očmi jasen cilj, ki mu sledijo do uresničitve, če jih prej ne utesni ekonomski položaj.

Število 5 v drugem obdobju.
Število 5 zaznamuje drugo obdobje z nenehno potrebo po prilagajanju. Uspešnost je odvisna od zmožnosti delovanja v spremenljivem okolju. Finančne okoliščine lahko v tem obdobju nihajo od vrha do dna in nazaj.

Število 6 v drugem obdobju.
Število 6 določa navezanost na dom in družino, zato osebe v tem obdobju pogosto zanemarijo službo in družabno življenje, nikoli pa ne oklevajo pomagati bližnjim. Do otrok razvijejo enak odnos, kot so ga imeli s svojimi starši sami.

Število 7 v drugem obdobju.
Številka 7 v drugem obdobju zaznamuje dejanja, ki ne prinašajo željenih materialnih koristi. Kljub temu bodo rezultati izraženi v dosti globjem moralno filozofskem pomenu. Poroka ni vprašanje, vendar je za izbiro pravega partnerja potrebno vložiti velike napore.

Število 8 v drugem obdobju.
Število 8 v drugem obdobju determinira uresničevanje mlasdostnih želja, ki so pogosto povezane z napredovanjem na družbeni lestvici in pridobivanju materialnih dobrin. V pehanju za uspehom pogosto zanemarijo čustveno plat življenja.

Število 9 v drugem obdobju.
Število 9 v drugem obdobju ponavadi zaznamuje čustveno plat oseb. Veliko pozornosti posvečajo šibkejšim, revnejšim in manj srečnim od sebe, tako da včasih celo pozabijo nase. Toda gorje, či jih kdo poskuša izkoriščati.

Število 11 v drugem obdobju.
Število 11 v drugem obdobju pripomore razviti prava prijateljstva, sodelovanje in harmonijo. Okolje je tem osebam izredno naklonjeno in vse česar se lotijo bo kronano z uspehom. V tem obdobju si največkrat najdejo prve prave partnerje.

Število 22 v drugem obdobju.
Število 22 v drugem obddobju osebam nikoli ne nakloni želja, brez moči, da jih uresničijo. Če v tem obdobju ne pridobijo določene izobrazbe, ki bi jih ustrezno motivirala, svoje sposobnosti usmerijo v negativno smer.

3. obdobje:

Število 1 v tretjem obdobju.
V primeru, da se ljudje š številko 1 v tretjem obdobju v preteklosti osamosvojijo, postanejo pravi voditelji. Njihova moč postane brezmejna, omejeni so samo z lastno voljo. Na poti do uspeha jim vest preprečuje nemoralna dejanja.

Število 2 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovanoi s številom 2, se osebe posvetijo najzahtevnejšim nalogam. Zanje pogosto ne pričakujejo bogatega plačila, dovolj jim je priznanje družbe. Za dobrobit okolice so se pripravljeni odpovedati lastni koristi in se celo žrtvovati.

Število 3 v tretjem obdobju.
V primeru zaznamovanosti s številom 3, osebe v tem obdobju razvijajo predvsem svojo domišljijo. Življenje se jim prične odvijati zelo hitro in zajemajo ga z veliko žlico. Ne obremenjujejo se s preteklostjo, prihodnostjo in denarjem. Na površje priplava njihov čut za estetiko.

Število 4 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številom 4, osebe občutijo potrebo po trdem delu in vanj vložijo veliko napora. Z doseženim se skoraj nikdar ne zadovoljijo in vedno poskušajo doseči še več. Iz vsake situacoije znaji potegniti najboljše.

Število 5 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številom pet, si osebe želijo svobode, kar uveljavljajo z drznimi potovanji ali avanturami. Pri tem lahko izgubijo stik z okolico, kar utegne biti nevarno. Požgane mostove je namreč najtežje obnoviti.

Število 6 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številko 6, se osebe le s težavo sprijaznijo s spremembami v družini. So zvesti delavci, zato jim nadrejeni zaupajo. Pogosto se zalotijo pri sanjarjenju o prihodnosti.

Število 7 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številko 7, osebam ustreza individualno delo, zato so v takšnem konceptu uspešnejši. Ne marajo podrejanja a hkrati potrebujejo veliko pozornosti in pohval.

Število 8 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številom 8, so osebe velikokrat podvržene stresnim situacijam. Rezultat tega utegnejo biti tudi zdravstvene težave, saj osebe kar prevečkrat pozabijo, da niso več v rosnih letih.

Število 9 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano z obdobjem 9, bodo imele osebe pogosto težave s priznavanjem avtoritete nadrejenim. V tem obdobju postanejo pravi mojstri v senzualnem svetu posteljnih radosti

Število 11 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številom 11, je to pravi trenutek za izgradnjo toplega in varnega doma, vendar teh oseb družina nikoli ne omejuje. Navdahnjeni so z izredno močjo dominantnega števila.

Število 22 v tretjem obdobju.
V primeru, da je tretje obdobje zaznamovano s številom 22, je to eno najbolj plodnih obdobij njihovega življenja. Deležni so velikega občudovanja okolice. Na ljudi, s katerimi se družijo, pustijo neizbrisen pečat.

4. obdobje:

Število 1 v četrtem obdobju.
Želja, da bi se upokojili in umirili bo zaradi vedno novih izzivov ostala neizpolnjena. Tudi to obdobje zaznamujejo odgovornosti in zmožnosti za vodenje ter izražanje lastnih idej. Izzivi in spremembe zaznamujejo zadnje obdobje, zaznamovano s številko 1.

Število 2 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju osebe vzpostavijo harmonijo z okolico, neglede na to ali so upokojeni ali nadaljujejo z delom. Ključ za uresničitev njihovih želja bo potrpežljivost. Končno ugotovijo, da čustev ni vedno pametno pokazati komurkoli, kar določa število 2.

Število 3 v četrtem obdobju.
V četrtem obdobju osebe rade izkoristijo prosti čas za potovanja, družabne aktivnosti in zabavo. Čeprav morebiti ne živijo v razkošju preteklih obdobji, bodo vrzeli zapolnili s kreativnostjo, značilno za število 3.

Število 4 v četrtem obdobju.
Osebe s številom 4 se niti v poznem obdobju svojega življenja kljub velikim željam le redkokdaj ustalijo. Pomembno jim je, da se počutijo koristne in le stežka priznajo, da je za njih katerakoli naloga prezahtevna. Zaznamobvani so namreč s štirico.

Število 5 v četrtem obdobju.
Pogostost sprememb v zadnjem obdobju ohranja osebe delovne in zaposlene. Tudi v tem obdobju ohranijo jasnost duha in misli, zato lahko čas izkoristijo na bogat način. Petica jim omogoča, da se znebijo posvetnih skrbi.

Število 6 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju žanjejo sadove, ki so jih sejali. Srečo in zadovoljstvo najdejo v majhnem krogu prijateljev in družine. Pozornost in ljubezen, ki so ju sprejeli v mladosti, hvaležno razdajajo v okolico, čemur botrujejo pozitivne vibracije števila 6.

Število 7 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju osebe spet oživijo svojo ljubezen do znanja. Skozi to obdobje težko najdejo osebo, s katero bi si delili podobne poglede na življenje, iz česar lahko izhajajo resni konflikti z bližnjimi. Nemirnemu duhu številke 7 se v tem obdobju pač ne morejo izogniti.

Število 8 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju prevladuje atmosfera statusa in moči, pridobljenega skozi življenje. Poslovna žilica jim tudi v zrelih letih ne daje miru. Delo jim ne pomeni več načina za preživetje temveč strast, ki se ji ne morejo upreti. Zaznamovani so z osmico.

Število 9 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju se te osebe razdajajo okolju in družbi, zlasti če so finančno in materialno preskrbljene. Pogosto se posvetijo prostovoljnim društvom, kjer so tako moralni kot idejni vodje. Zaznamovani so s številom 9.

Število 11 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju prinaša dominantno število nove moči, zato počitek nikoli ne pride na vrsto. Ni jim težko začeti znova in spoprijemajo se z novimi in novimi izzivi. Ne obremenjujejo se niti s preteklostjo niti s prihodnostjo, saj jim vlada število 11.

Število 22 v četrtem obdobju.
V zadnjem obdobju osebe v dominantnem številu 22 svoje bogate izkušnje prenašajo na mlajši rod. Pogosto se predajo raznim hobijem, ki jih osrečijo. Starost doživijo pomirjeni in spravljeni s seboj in s svetom.

objavil-a metaandolsek @ 12:13:09 - Št. komentarjev: